Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.8.14 / dotaz č. 50530
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu jak optimálně nastavit zálohy u ČEZu na elektřinu. K 30.9. dochází k uzavření jedné z našich provozoven-restauraci. Potřebuji vyřešit snížení plateb na minimum. Nyní máme jistič 3x100 A, sazba C45d Přímotop, čtvrtletní záloha byla 97560 Kč s DPH, snížila jsem na 25000 Kč s DPH. Areál se bude otevírat jen nárazově na akce a v zimě se bude temperovat proti zámrzu (elektrokotel).
Navrhněte, prosím, co udělat, abychom platili minimum z pevných plateb a minimum záloh.
Velice děkuji za pomoc
Vážená paní,
snížení zálohových plateb je nutné dojednat individuálně. Jejich výše vychází z předpokládané spotřeby elektřiny. Pokud bude konečný účet za elektřinu nízký, ČEZ vám přeplatek vrátí. Zkuste dohodnout třeba čtvrtletní vyúčtování, abyste neměla v zálohách zbytečně moc peněz.

Druhá věc jsou pevné platby za jistič. Ty jsou státem regulované a snížit je můžete jedině tak, že vyměníte jistič za menší. Doporučuji projít objekt se specialistou na elektro a stanovit reálný odběr elektřiny. Jistič musí "utáhnout" nejen kotel, ale i další spotřebiče v objektu. Můžete si také instalovat zařízení, které hlídá odběr a v případě větší zátěže (třeba při provozu kuchyně) odpojí vybrané spotřebiče (např. ohřev vody nebo i elektrokotel).
Snížení velikosti jističe vám přinese úsporu v řádech stokorun měsíčně (v současnosti platíte 4050 Kč/měsíc za jistič 3x100A, při snížení na 3x80A budete platit 3216 Kč/měsíčně). Výměna jističe stojí několik tis. Kč, návratnost je obvykle kratší než rok.

Další cestou k úsporám je změna dodavatele silové elektřiny, nabídky si můžete porovnat na nezávislém kalkulátoru:
http://kalkulator.eru.cz/
Změna dodavatele je bezplatná, nový dodavatel obvykle za vás vyřídí i papírování.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk