Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.8.14 / dotaz č. 50636
Dobry vecer, budu kupovat byt,kde je plynovy ohrivac vody karma,uvazovala jsem ale o zmenu na bojler.Vytapeni bytu je centralni-radiatory.Pres tyden je doma vetsinou jen dcera o vikendu i my s manzelem.Co by jste mne doporucovali?Dekuji
Zásadním kritériem je denní spotřeba teplé vody, a to i v jejím časovém horizontu během dne a během týdne. Ve svém dopise uvádíte, že přes týden je doma jen dcera, předpokládám, že chodí přes den do práce, tudíž spotřeba je až když přijde z práce, tedy jednorázová - na vaření, mytí nádobí a hygienu. Protože však o víkendu přijíždíte společně s manželem, a domácnost má 3x více členů, rovnež bude zcela jiný charakter spotřeby, klonil bych se ponechat plynový ohřívač (tzv. "karmu"), případně vyměnit za moderní typ "karmy".
Další možná varianta je kombinovaný zásobník. Ve svém dopise dále uvádíte, že vytápění bytů je centrální (CZT). Pokud by tomu tak nebylo, bylo by možné uvažovat i o nepřímotopném akumulačním bojleru s kombinací elektrického ohřevu, když nepůjde topení. V takovém případě budete mít totiž vždy teplou vodu v topné sezóně, přes topnou větev topení si vytopíte zásobník, včetně vašich návštěv rodičů, a mimo sezónu, kdy zpravidla o něco klesá potřeba TUV si ji zajistíte přidanou elektrickou patronou. Současně budete mít nárok na použití elektrického distribučního tarifu (s akumulací) - tzv. "Akumulace8", což se projeví snížením jednotkové ceny za elektrickou energii, čímž pomůžete finančně celé domácnosti.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk