Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.8.14 / dotaz č. 50649
Dobrý den,
řeším dilema ohledně zateplení podlahy mezi 1.NP a půdním prostorem, který po dobu 5 let bude pouze temperovaný ( řekněme, že bude udržována teplota 15 °C ) a za 5 let zde možná vznikne prostor, který bude vytápěn v normálním režimu obytného prostoru. Skladba stropu je strop porotherm tl. miako vložkami tl. 250 mm, 2x minerální vata 120 do roštu křížem na sebe, prkna na sraz tl. 22 mm. Řeším problém s parozábranou, zda ji použít a kde. Po těch 5 let temperování by tam asi měla být, pak už je tam zbytečná.

Děkuji za pomoc
Dobrý den,
pokud to dobře chápu a MV tam je dohromady 240mm, pak po vymodelování jsou výsledky takové:
skladba nekondenzuje, když tam opravdu bude 15°C, kdyby teplota klesla pod 12°C pak již kondenzovat bude, ale zase se přesně neví jak moc volná (prodyšná) bude dřevěná podlaha, pokud by mezery měla, pak bez problémů tato skladba vyhoví i v záporných teplotách.
pokud by jste chtěl použít parozábranu, tak určitě umístit na betonovou mazaninu (nebo na strop ve vytápěné místnosti, ale to nepředpokládám). Problém této parozábrany je napojení na obvodovou konstrukci, tam by musela být provedena poctivě aby nedocházelo ke kondenzaci tam.
Szotkowski
Odpovídá:  Ing. Milan Szotkowski - EKIS Třanovice C.E.I.S. (Český Těšín) tisk