Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.14 / dotaz č. 50725
Dobrý den, rad bych se poradil o možnostech vytápění a ohřevu teplé vody v baráku z roku 1936 se 4 byty. Dva byty mají plynový průtokový kotel, sklep je napojeny na první byt a podkroví má plynová kamna plus karmu na teplou vodu. Barák je v původním stavu, jen okna jsme vyměnily za plastová. Teď máme v plánu střechu a zateplení s izolací základů.
Vážený pane,
pokud uvažujete o zateplení domu, doporučuji odložit výměnu kotlů až po zateplení. Po zateplení se sníží tepelná ztráta domu a bude vám stačit menší a levnější kotel (nebo kotle).
Pokud uvažujete o větší rekonstrukci, bude asi výhodnější pořídit pro celý dům jeden kotel a byty napojit tak, aby bylo možno měřit spotřebu tepla v každém bytě zvlášť. V současnosti se určitě vyplatí instalovat kotel kondenzační, který má vyšší účinnost a tím i menší náklady na provoz. Podmínkou je vyvložkovaný komín, kde nevadí kondenzace spalin.
Kotel můžete doplnit solárním systémem pro ohřev vody, který bude opět centrálně zásobovat jednotlivé byty.
Ekonomicky velmi zajímavé by pro vás mohla být instalace kogenerační jednotky, která vám kromě tepla zajistí i elektřinu.
Pokud byste měnil jen jednotlivé kotle v bytech, bude rozsah prací v domě menší - nebudete muset měnit rozvody. Náklady na výměnu 4 kotlů však budou vyšší, bude nejspíš nutno vyvložkovat i jednotlivé komíny. Výhodou je, že každý byt má vlastní plynoměr a nemusíte se zabývat vyúčtováním spotřeby tepla.

Pokud chcete problém probrat podrobněji, objednejte se prosím na bezplatnou konzultaci v našem středisku v Praze (Švábky 2, Karlín), domluvte si termín na tel.: Tel.: +420 266 710 247

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk