Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.9.14 / dotaz č. 51185
Dobrý den,

pokud mohu rád bych se zeptal na zateplení podkroví - sedlová střecha.

Dělal jsem rekonstrukci starého domu - nová střecha - trámy cca 16x10 cm pojistná folie kontralatě, latě střešní, taška.

Nyní uvažuji o zateplení, vata se mi nelíbí kvuli možnému zatékání (již v nové pojistné folii vydím trhlinky, kočky, myši)

Uvažuji o tvrdé pěně mezi trámy cca 14 cm (až po hřeben pěna cca 35 - 40 kg/m3 ), 8mm RTI, latě, palubky (nebo Sádroš).

V různých diskuzích se dočítám, že bych měl použít měkou pěnu (což je stejné jako vata :( ), neb jinak budou hnít trámy.

Mohli byste mi poradit zda mnou navrhovaná skladba je možná ?

Pro zateplení stropu podkroví mohu použít vatu, nebo budu muset dát polystyren ? (jelikož by pěna byla až po hřeben již by zde nezatékalo)

Přece nechci zateplovat střechu co 20 - 30 let.

Děkuji za odpověď


Vážený pane,
Ta pojistná fólie se tam dává právě proto aby na trámy krovu nezatékalo v případě porušení krytiny nebo zafoukání deště či sněhu pod netěsnou krytinu; měla by proto být natolik kvalitní aby to zajistila. Pokud tam bude dlouhodobě výrazně zatékat tak může dojít k hnilobě
trámů v každém případě. Popravdě řečeno, já si ale nemyslím, že by to mohlo být tak zlé. Nicméně zkontrolujte to někdy po silném dešti s větrem; pokud už teď jsou trámy po dešti viditelně vlhké, tak je ta střecha špatně udělaná a bylo by lepší ji předělat ještě před zateplováním.
Pokud tam ale vyloženě nezatéká a jde vám jen o to aby se mohlo včas odpařit to malé množství vody, která tam vnikne za výše zmíněných mimořádných podmínek, tak by bylo nejlepší udělat mezi pojistnou fólií a tepelnou izolací prostor vysoký několik cm (více
viz na http://www.fce.vutbr.cz/veda/juniorstav2008_sekce/pdf/1_2/Spatny_Jan_CL.pdf) a jdoucí až do hřebene a odvětrat jej (viz např. obr. na http://www.pzservis.cz/izol_projektanti2/rockwool/sw1424.html, http://pruvodce.rockwool.cz/media/172478/sikme_strechy.pdf.
Moderní minerální nebo skleněné vaty snesou určité malé množství vlhkosti bez následků, totéž platí pro dřevo, důležité je aby se vlhkost zase co nejdříve odpařila.V zásadě můžete použít i pěnový polystyrén, hůře se s ním ale pracuje protože ta krokve často nebývají zcela rovnoběžné
a vzdálenost mezi nimi zcela konstantní. U nenasákavých izolací je také větší riziko, že pronikající kapky vody svedou dolů k pozednici a ta pak může být více ohrožená. Pokud jde o na místě stříkané izolační pěny, tak se přiznám, že jsem trochu skeptický; je to dost náročná
technologie a lecos se tam dá zkazit (viz např. článek http://stavba.tzb-info.cz/tepelne-izolace/8083-nebezpeci-nespravne-aplikace-izolace-pur-penou).
Váš problém by zcela vyřešila nadkrokevní izolace (http://www.isover.cz/nadkrokevni-systemy-budoucnost-zatepleni-strech), nicméně to asi teď když je střecha hotová tak to není zrovna ekonomicky výhodné.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk