Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.9.14 / dotaz č. 51213
Dobrý den,

pokud mohu rád bych se zeptal na zateplení podkroví - sedlová střecha.

Dělal jsem rekonstrukci starého domu - nová střecha - trámy cca 16x10 cm pojistná folie kontralatě, latě střešní, taška.

Nyní uvažuji o zateplení, vata se mi nelíbí kvůli možnému zatékání (již v novém vidím trhlinky, kočky, myši)

Uvažuji o tvrdé pěně mezi trámy cca 14 cm (až po hřeben pěna cca 35 - 40 kg/m3 ), 8mm RTI, latě, palubky (nebo Sádroš).

V různých diskuzích se dočítám, že bych měl použít měkkou pěnu (což je stejné jako vata), neb jinak budou hnít trámy.

Mohli byste mi poradit zda mnou navrhovaná skladba je možná ?

Pro zateplení stropu mohu použít vatu, nebo budu muset dát polystyren ? (jelikož by pěna byla až po hřeben již by zde nezatékalo)

Přece nechci zateplovat střechu co 20 - 30 let.



Dobrý den.
Zateplení mezi trámy až k pojistné fólii je možné pouze tehdy, pokud to tato fólie umožňuje. Pokud máte na střeše pojistnou kontaktní difuzně otevřenou fólii, je možné využít pro tepelnou izolaci celý prostor mezi krokvemi. Pokud není použita kontaktní fólie, což je nejčastější případ těchto realizací, musí být mezi tepelnou izolací a fólií dostatečně velká větraná vzduchová dutina. Dutina se navrhuje podle sklonu a délky střechy a podle doporučení dodavatele fólie. Prostor mezi krokvemi se nejčastěji vyplňuje měkkou tepelnou izolací z důvodu její levnější ceny a také protože vyplní prostor mezi nerovnými krokvemi bez vzduchových dutin. Zatékání do této izolace by měla zabránit právě uvedené pojistná fólie. Při použití tvrdé pěny vzniknou kolem krokví malé vzduchové dutiny, kde může kondenzovat vlhkost. Totéž platí i o navrženém obalení vnitřních části krokví tvrdou pěnou tloušťky 20 mm. V každém případě zde vzniká poměrně velký tepelný most, který může v budoucnu způsobovat technické poruchy střechy zkondenzovanou vlhkostí. Nejpodstatnější je ale možnost kondenzace vody v konstrukci dřeva v případě, když nepoužijete na vnitřní straně skladby střešní konstrukce parozábranu. Uhnívání krokví, popřípadě napadení dřeva dřevokaznými houbami, je zapřičiněno právě touto vnitřní zkondenzovanou vlhkosti. Řešení dodatečné izolace šikmé střechy je poměrně složitá záležitost, kde bych doporučoval kontaktovat odborníka na střechy. Špatně provedená konstrukce zateplené šikmé střechy může v být v budoucnu předmětem špatně odstranitelných závad.
Na váš email ještě pošlu vámi navržený detail, který jsem modeloval v programu Area. Zde jsou vidět rozdíly mezi zateplením s použitím parozábrany a bez použití parozábrany. Je zde taky vidět vlhkostní tok a oblast kondenzace.
Dle mého názoru je možno vámi navržený detail použít, v případě použití kontaktní pojistné difuzně otevřené fólie a použití parozábrany na vnitřní straně konstrukce střechy s výhradami, které jsem uvedl v textu.
Pro zateplení stropu doporučuji minerální vatu - je nehořlavá a zabraňuje šíření požáru.
J. Holub, MEPS Vsetín
Odpovídá:  Ing. Jaromír Holub* - EKIS Vsetín Městský úřad tisk