Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.9.14 / dotaz č. 51329
Dobrý den,
potřebovali bychom zjistit, jakou tloušťku a typ izolace použít na zateplení dřevěného stropu mezi trámy (20cm).
Nad stropem je zatím neobývaný prostor (nevytápěný), ale do budoucna se uvažuje o vestavbě podkroví, s tím že by se část izolace použitá na izolování stropu zvedla a instalovala mezi krokve (14cm izolace 0,033 W/mK) a v podlaze mezi trámy by zůstala jen izolace cca 6 cm proti hluku (byla by pro odhlučnění dostačující?).
Úskalí je také v tom, že mezery mezi trámy na podlaze jsou menší než vlastní mezera mezi krokvemi na střeše, tzn. že by bylo nutné prostor vyplnit ještě nařezanými menšími kusy izolace.

Není výhodnější použít např. 20 cm izolace do podlahy s nižším tepelným odporem (např 0,039) a trvale ji tam ponechat jako protihlukovou izolaci (pokud je dostačující) a na izolaci podkroví mezi krokve užít izolaci jinou?
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz.
Nejlevnější a nejjednodušší řešení bude rovnou zateplit střechu minerální vlnou mezi krokve, případně i pod ně, pokud je v podkroví dostatek prostoru.
Zateplení stropu mezi trámy a následné použití izolace do střechy je komplikované. Jinou možnou variantou je vytvoření bednění nad trámy stropu a následně celoplošně zateplit minerální vlnou. Tím byste se vyhnula řezání izolantu.

Kročejová izolace musí být instalována celoplošně, tedy není vhodné ji vložit pouze mezi trámy stropu. Správná funkce kročejové izolace při výběru vhodného materiálu bude zajištěna i při malé tloušťce - 2cm.

S pozdravem
Jana Kuncířová
Odpovídá:  Ing. Jana Kuncířová* - EKIS Praha IKA tisk