Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.9.14 / dotaz č. 51457
Dobrý den, mám srub z kuláčů 112 m2. Potřebuji krbová kamna a nevím jaký výkon a vytápěcí schopnost. (topenář není schopný mi poradit a vlastně nikdo jiný) Srub má otevřenou galerii, takže teplo půjde do patra nahoru, ale v přízemí je v podlaze po celé té ploše 112m2 připravené podlahové topení + ve sklepě je akumulační nádrž. V přízemí je velký obývák - v něm budou ta kamna a pak jsou zde 3 menší místnosti. Celkově počítám, že se bude vytápět cca 400 m3. Ve firmě, která stavěla ten srub mi řekli, že by měla stačit kamna o výkonu 12 kW . Topenář tvrdí, že by tam dal (odhadem) 20 kW z toho 10 kW do vzduchu a 10 kW do vody. Zateplen je ve střeše 18 cm tušímže ovčí rouno.
Děkuji předem za odpověď
Přeji dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Výkon tepelného zdroje pro vytápění domu je nutno určit podle tepelné ztráty objektu v kW. Tepelnou ztrátu stanoví projektant na základě údajů o rozměrech stavby a o použitých materiálech výpočtem podle normy. Údaj o vytápěné ploše či o vytápěném prostoru je pro určení tepelné ztráty nedostačující.
Dále je nutno rozhodnout, zda hlavním zdrojem tepla bude podlahové vytápění, nebo sálavé teplovzdušné vytápění z krbových kamen s přhlédnutím k počtu vytáípoěných místností. Podle tohoto pak určit potřebný poměr tepla do vzduchu a do vody.

s pozdravem
Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk