Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.14 / dotaz č. 51809
Od 1.1.2015 -musí mít PENB budovy s energetickou vztažnou plochou větší než 1500m2. Jak se posuzuje plocha v případě, že SVJ má dva a více vchodů se samostatnými čísly popisnými. V katastru jsou bytové jednotky všech vchodů uvedeny na jednom výpisu. Sčítají se plochy jednotlivých vchodů- domů pro určení energeticky vztažné plochy?
Děkuji za odpověď
Vážený pane,
obvykle je pro zpracování PENB rozhodující, jak je budova zapsána v katastru nemovitostí. Jde-li o jednu budovu (s několika vchody), zpracovává se 1 PENB. Jestli je každý vchod zapsaný v katastru nemovitostí jako samostatná budova, pak by se měl zpracovat PENB pro každý "vchod" zvlášť. Obdobně se tedy posuzuje i podlahová plocha. Pokud vaše SVJ spravuje jednu budovu s více vchody, pak se posuzují všechny vchody dohromady.

Upozorňuji, že jde pouze o náš názor, zákon může vykládat jedině soud (nikoli ministerstvo SEI, advokát nebo jakýkoli jiný subjekt).

Zákon o hospodaření energií č. 406/2000 Sb. je v tomto bodě poměrně nejednoznačný: "budovou [se rozumí] nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí".

Obdobně katastrální zákon č. 256/2013 Sb. uvádí definici: "budovou [se rozumí] nadzemní stavba spojená se zemí pevným základem, která je prostorově soustředěna a navenek převážně uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí.

Tyto definice splní i panelový dům s několika vchody-

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný