Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.14 / dotaz č. 51824
Jsme třípodlažní SVJ s 25 bytovými jednotkami. Každý byt má vlastní plynové topení a tím pádem i vypočítanou tepelnou náročnost pro byt projektantem. K čemu mi jako majiteli jednoho bytu bude PENB celé budovy. Musí ho v tomto případě SVJ vůbec mít?
Vážený pane,
podle zákona se vždy zpracovává PENB pro celou budovu. U existujících budov má PENB funkci především jako spotřebitelská informace - pro toho, kdo dům/byt kupuje či si pronajímá. Počítat PENB pro jednotlivé byty by bylo pracné a drahé. Z PENB pro celý dům může zájemce odhadnout spotřebu daného bytu = velikost bytu [m2] x měrná spotřeba [kWh/m2.rok]. Samozřejmě vždy záleží i na způsobu užívání - jak moc kdo v bytě topí, větrá, svítí, kolik teplé vody spotřebuje. Totéž platí třeba i o spotřebě auta - údaj v technickém průkazu platí jen za určitých podmínek a v praxi se spotřeba bude vždy o něco lišit.

Povinnost zpravovat PENB nezávisí na způsobu vytápění, takže i ve vašem případě musíte PENB mít zpracovaný. Pokud má váš dům "energeticky vztažnou plochu" více než 1500 m2, musíte mít PENB od 1. ledna 2015, jinak od roku 2017. Při prodeji bytu musíte mít PENB už nyní. Pokud někdo chce byt pronajímat, pak u smluv uzavíraných pro 1. lednu 2016 také již musí být PENB.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný