Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.14 / dotaz č. 51839
Dobrý den,

mám dotaz k zateplení novostavby RD. Budova je přízemní, postavena z Ytongu LAMBDA 37,5cm, střecha je zateplena stříkanou pěnou YCYNENE ve vrstvě 20cm, která je stříknutá i přes krovy. Vytápění bude podlahové ( vrstva polystyrenu 6cm s odrazovou folií ), zdroj tepla - tepelné čerpadlo NIBE F 1245-8. V současné době jsou hotové vnitřní omítky ( lepidlo, perlinka, keraštuk ), z venku je jen holý Ytong. Jelikož se názory na zateplení různí, obracím se na Vás s prosbou o radu, zda obvodové zdi zateplit a pokud ano, tak čím a v jaké vrstvě.
Předem Vám velmi děkuji za odpověď.
Vážená paní,
Podle údajů výrobce YTONG LAMBDA dosahuje při tloušťce 37,5 cm tepelného odporu R = 3,52 m2K/W (U = 0,27 W/m2K), což se blíží hodnotám doporučeným pro nízkoenergetické stavby. Takovouto stěnu se zpravidla nevyplácí zateplovat protože doba návratnosti je delší než doba životnosti zateplení . U vás je to navíc ještě zvýrazněno tím, že topíte tepelným čerpadlem a máte tudíž relativně levné teplo, což dobu návratnosti dále prodlužuje.
Pokud byste se nicméně rozhodla z nějakého důvodu pro zateplení, pak by bylo výhodné použít co nejsilnější vrstvu tepelné izolace (např. 20cm šedého polystyrénu sníží prostup tepla vašimi stěnami přibližně 2,5x). Při trošce štěstí (například členitý tvar domu t.j. relativně velká plocha stěn, instalace rekuperační jednotky, výměně zasklení v oknech za lepší a pod.) by tak bylo možné dosáhnout na dotaci z programu Nová zelená úsporám (viz tabulka v čl.2 dodatku 2 na http://www.novazelenausporam.cz/file/250/prilohy-ii-smernice-c1-2014-dodatek-2.pdf). Je ale nutné pečlivě propočítat dobu návratnosti vložených prostředků a zvážit zda je možné potřrebnou vrstvu tepelné izolace na dům dát (může být problém s nedostatečnými přesahy střechy, okny "utopenými" příliš hluboko či zúžení chodníku a pod.). Pokud byste navštívila Ekowatt (je dobré se předem objednat http://www.ekowatt.cz/) a vzala sebou plány domu, bylo by možné posoudit zda by zateplení bylo reálné a výhodné.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk