Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.9.14 / dotaz č. 51849
Dobrý den, prosím o radu. Jedná se o plynové topení, které využíváme od r. 2001, kdy jsme dostavěli rod. domek. V domě je vlhko, při tomto topení mám stále pocit zimy. Kotel topí tím stylem že "valí" naplno a jak dotopí, tak utne a po chvíli kdy na termostatu je stálá teplota, tak je zima. I při takovémto topení protopíme dost peněz cca 45000kč ročně a v podstatě se neohřejeme, obytný prostor je asi 90m2. Toto topení mi nevyhovuje, už jsme uvažovali i o krbových kamnech, ale nemáme komín. Budování jiného topení mi přijde dost cenově náročné.Ještě jsem slyšela o tom že by měl kotel modulovat- mohlo by to vyřešit náš problém? Podotýkám že nemáme zatepleno- do polystyrenu nechceme jít a "obklady" jsou cenově náročné...Prozatím jsme vyřešily okna venkovními roletami, kdy okna se nám také velmi rosí. předem děkuji za odpověď.
Vážená paní,
popisujete hned několik problémů současně. Odbudu je tedy postupně od toho nejjasnějšího - tedy cenového. Podle mých dlouholetých zkušeností se může spotřeba vzhledem k vytápěné ploše rodinného domu pohybovat skutečně až na hranici 45000,-Kč za období jednoho roku. Zdrojem nesnází tedy zůstávají ostatní problematické skutečnosti. Z Vašeho popisu lze usuzovat na velmi špatný stav výplní otvorů (tedy oken a dveří), lze předpokládat, že zdrojem vlhka nebudou tepelné mosty, nebo špatné větrání, neboť toto by bylo doprovázeno tvorbou plísní, o čemž v dopise nepíšete. Zůstává tedy jako jedna z příčin regulace otopného systému a jeho nastavení, kde vám může celý systém vyregulovat při každoročně prováděné revizi plynu technik. Je možné, že výkon kotle neodpovídá potřebě, rychle ohřeje vodu v topení a vypne. Pokud nelze snížit výkon dostupnými prostředky, potom můžete snížit (není to ovšem čisté řešení) výkon kotle přivřením plynového ventilu před kotlem. Potom Vém bude kotel déle plynule topit. (jedná se ovšem jak říkám o provizorní řešení. Systém by bylo nutné vidět. Revizák se zkušenostmi by to měl znát a mohl by Vám pomoci.
Druhou popisovanou vadou je samozřejmě konstrukce obvodového zdiva. Zde pouze upozorňuji, že obvodové zdi tl. 450mm není nutno zateplovat a vždy nám to potvrdí ve většině případů i tzv. termografické snímky. Fotografie pořízené termo kamerou. ukáží spolehlivě kde teplo uniká. Ne vždy to musí být obvodové stěny. Nedostatečně odizolované podlahy, nebo naopak únik tepla stropními konstrukcemi způsobuje ve většině případů dost podstatné zvýšení spotřeby energie na vytápění (i 40% tepla navíc) Pro srovnání mohu nabídnout patrový dům zastavěná plocha 50m2, užitná plocha 102 m2 při použití podlahového vyregulovaného vytápění roční spotřeba 22800,-Kč kotel 9KW.
Z mého pohledu se jeví jako klíčové špatné nadimenzování topení, avšak nelze podceňovat ani ostatní skutečnosti. Pokud mi zašlete na Vás telefonické spojení jsem schopen doplnit tuto konzultaci, popřípadě dohodnout i neplacenou technickou pomoc pro stanovení opravy systému v rámci našeho programu.
Odpovídá:  Ing. Jiří Hadrava* - EKIS Pardubice EPP Bohemia
Téma:  Vytápění
tisk