Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.14 / dotaz č. 52154
Dobrý den, prosim Vás o Váš názor a radu. Před rokem jsem prováděl rekonstrukci prvorepublikove vily. Investor mel požadavek vytvorit ve sklepních prostorách bytove jednotky i presto ze sklep byl z vetsi části vlhky a plesnivy. Sklep se nachází pod urovni venkovniho terénu 150 cm. Okna jsou plastova. Vnitrni stare omitky byly otluceny o omitnuty sanacni omitkou Baurex, nasledne ostukovany sanacnim stukem, a vymalovany paropropustnou barvou vhodnou k temto účelům. Vnitrni podlahy jsou nove a izolovane tzn. Podkladova deska, lepenka, 10cm podlahovy polystyren, folie, a vrchni beton. Obvodove stěny nebyly podriznuty ani jinak izolovany z důvodu že jsou pod urovni terenu. Investor v te dobe neměl zajem o venovni svislou izolaci. V bytech neustale bojujem s plisni za kuchyňskou linkou a v rozích. Asi peed tremi mesici jsme provedli svislou hydroizolaci z exteriéru ale bohuzel jsme nemohli az pod zaklad z důvodu jejich velke hloubky cca 3,5 metru pod úrovni terénu a vysce domu. Izolace se provedla pouze pod uroven vnitrnich podlah. Vim ze je to spatny postup melo se to provest zaroven s rekonstrukcí interiéru a dum podrezat. Ale bohuzel investor to nechtel. Svisla hydroizolace z exterieru bohuzel skoro vubec nepomohla p k isen se objevuje stale samozrejmne nejvice za nabytkem nebo kuch. Linkou. Domnivam se ze se ale jedna převážně o vnitrni vlhkost. Pouzivame odvlhcovace vzduchu ktere pomáhají ale bohuzel ne za nabytkem.
Dobrý den,
máte vcelku pravdu, tyto problémy se obecně špatně odstraňují. Bylo by nutné podřezat dům, více větrat v bytech, odstavit nábytek od stěn. Je spočítaný tepelný odpor zdiva - vlhkého? Měl by z vnější strany zdiva přijít ještě nenasákavý polystyren jako zateplení ruku v ruce s vnější izolací. Nepíšete, je-li možno objekt oddrenážovat , je-li ve svahu.

Když už je vše hotové, je složité to dodatečně napravovat. Pokud chcete jít do sporu, je to pak na soudního znalce a specialisty, ale většinou to končí novou rekonstrukcí.

Takže kontrola zateplení zvenku pod terénem, více větrat, odstavit nábytek dle možností od stěn, nebo za linkou udělat nově provětrávanou předstěnu. Nikdy se to nedořeší bez podřezání zdiva a napojení na vodorovnou hydroizolaci včetně komplexního zateplení.

Toto bylo špatně technické zadání od investora a bohužel záleží na smlouvě o dílo, jak jste to měli ošetřené.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Koutný* - EKIS Ostrov (Karlovy Vary) tisk