Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.14 / dotaz č. 52461
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Rekonstruujeme domek v Jizerských horách a uvažujeme o vytápění a ohřevu teplé vody tepelným čerpadlem+ fototermické panely nebo termodynamickými panely. Investice do tepelného čerpadla je vyšší, tak bych se chtěla zeptat jestli účinnost termodynamických panelů je podobná nebo ne. Případně jak pracuje tepelné čerpadla např.: pří -7 stupňů a termodynamické panely.Možná k vyhodnocení potřebujete vědět ještě něco dalšího. Zkusila bych případně doplnit.

Moc děkuji
Vážená paní,
kombinace tepelného čerpadla a solárního termického systému (kolektory pro ohřev vody) je technicky zajímavé a energeticky efektivní řešení. Během léta vám solární systém ohřeje vodu a během topné sezóny může tepelné čerpadlo využít teplo ze solárního systému, které nemá dostatečnou teplotu pro přímé využití (slunce svítí v zimě málo a voda se neohřeje na dost vysokou teplotu).

Bohužel, ekonomicky to smysl nedává. Teplo ze solárního systému je poměrně drahé. Když porovnáte investiční náklady a objem tepla, které ze systému získáte za 20 let životnosti, vychází cena 2,5 až 4,0 Kč/kWh. Tepelné čerpadlo vám dodá teplo v ceně okolo 1 Kč/kWh. Takže taková kombinace se nevyplatí.
V klimatických podmínkách Jizerských hor bych doporučil nepoužívat tepelné čerpadlo vzduch-voda, které je sice levnější, ale při teplotách pod 0°C má obvykle velmi nízkou efektivitu. Vhodnější by bylo tepelné čerpadlo země-voda, které odebírá teplo z půdního kolektoru (trubky uložené v zemi v hloubce cca 1,2 m). Kolektor pro rodinný domek může stát až 80 tis. Kč Pokud nemáte k dispozici vhodný pozemek, lze použít zemní vrt, který je ovšem o dost dražší (více než 100 tis. Kč).

Možná máte na mysli kombinaci tepelného čerpadla a fotovoltaického systému (který dodává elektřinu). Zde je ekonomika na hraně efektivity. Fotovoltaická elektrárna dodá elektřinu v ceně cca 2,5 až 3 Kč/kWh, přičemž ze sítě ji koupíte za zhruba stejnou cenu. Bohužel, stávající legislativa vám provoz vlastní elektrárny dost znepříjemní. Musíte se stát podnikatelem, platit odvody z vyrobené elektřiny, vést účetnictví a další administrativu spojenou s podnikáním. Z tohoto důvodu bych vám fotovoltaickou elektrárnu nedoporučil. Chystá se výrazné zjednodušení legislativy, ovšem zatím není jisté jak to dopadne.

Domnívám se že pro vás by bylo nejlepší řešení buď dražší a efektivní tepelné čerpadlo země/voda, nebo levnější vzduch/voda, doplněné třeba kotlem na dřevo, kamny nebo krbem pro případ nízkých teplot v zimě.

Přejeme hodně úspěchů při stavbě!
K. Srdečný, J. Truxa
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk