Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.10.14 / dotaz č. 52943
Dobrý den,prosím o radu,týká se průkazů energetické náročnosti budovy.Z čeho se vypočítá vztažná plocha?Plocha jednoho podlaží je 331,29m2.Každý byt má svůj kotel,takže společné chodby a schodiště vytápěné nejsou.Počítá se do vztažné plochy sklep a půda? děkuji za odpověd
Dobrý den.
Celkovou energeticky vztažnou plochou se rozumí - vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy. Nově pojem „celková energeticky vztažná plocha“ nahrazuje původní pojem „celková podlahová plocha“.
Z toho vyplývá, že pokud není daný prostor upravovaný ve smyslu - vytápění, větrání, chlazení či zvlhčování vzduchu, pak se tato plocha nezapočítává jako energeticky vztažná.

Plocha se započítává včetně tloušťky stěn.

Ve vašem případě není-li sklep a půda vytápěná, nezapočítávají se do energeticky vztažné plochy.
Oproti tomu do vztažné plochy se také započítávají i všechny prostupy, jako šachty, schodiště a světlíky ap.
http://www.prukaznadum.cz/caste-otazky

PENB podrobně upravuje vyhláška č. 148/2007 Sb. o energetické náročnosti budov, vydaná podle zákona 406/2006 Sb. Průkaz energetické náročnosti budovy nahradil dříve užívaný „Energetický průkaz budovy“ podle vyhlášky č. 291/2001 Sb., který však hodnotil budovu pouze z hlediska potřeby energie na vytápění.

Děkujeme za dotaz a přejeme pěkný den.
Ing. Miroslav Nezdara
4933 EKIS Cheb

Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk