Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.10.14 / dotaz č. 53101
Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně vytápění starého domu (2 obytné místnosti 3x4,5m, nezateplený dům, podlaha pouze prkna na zemi). Dosud byl vytápěn kamny na pevná paliva v 1 místnosti.

Jaké zvolit nejvýhodnější vytápění nyní? Do 1 místnosti jsme zakoupili akumulační kamna 4kW, ale ty vytopí zřejmě jen 1 místnost. Jaké topné těleso pořídit do druhé místnosti? Také akumulační kamna nebo topný panel, konvektor, klimatizační jednotku nebo třeba plynový ohřívač nebo jiné?

Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Při volbě vhodného zdroje tepla pro vytápění domu se zvažuje řada věcí, především potřeba tepla a tepelná ztráta (z toho vychází potřebný výkon zdroje), komfort obsluhy, vhodnost typu topidla nebo rozvodu do daného domu podle jeho stavebně technického stavu a dispozice, potřeba řízeného větrání, dostupnost elektrické sazby nebo přípojky plynu, atd. a pak především investice do pořízení zařízení a cena paliva nebo energie. Elektrické vytápění je bohužel nejdražší a pokud máte na již provozovaná akumulační kamna příslušnou 8 hodinovou akumulační sazbu, vyjde Vás 1 kWh tepla na cca 2,30 Kč.
Z popisu domu mám dojem, že je nejen malý, ale že by potřeboval i celkovou rekonstrukci a především zateplení. Pokud by se investovalo do lepšího a komfortnějšího druhu vytápění, například plynový kotel (1 kWh tepla z plynu vyjde na cca 2,00 až 2,20 Kč) s rozvodem do radiátorů, podlahové topení, nebo peletová kamna (1 kWh tepla z pelet cca 1,70 Kč) s výměníkem apod., je otázka, zda toto nenavrhovat až do budoucího stavebního stavu po nějaké přestavbě.
V daném případě, pokud je sazba a vyhovující připojení elektrické energie, je nejjednodušší pořídit další akumulační kamna, ale bylo by dobré nechat si posoudit potřebný topný výkon, aby byla tepelná ztráta pokryta. Podrobněji jsme Vám schopni poradit na bezplatné osobní konzultaci v našem konzultačním středisku v Č. Budějovicích (www.eccb.cz).

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk