Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.10.14 / dotaz č. 53145
Dobrý den. Bydlím v nájemním domě, kde vzhledem k výši nájemnému je obsazeno jen 50% bytových jednotek. Majitel domu teplo rozúčtováva nájemníkum včetně tepla spotřebovaného i v neobsazených bytech. Je to správné, mám právo vidět rozúčtování na jednotlivé byty?
Jak lze s poměrových měřičů vyhodnotit zda se jedná o pokoj se třemi venkovními stěnami nebo jen jednou venkovní stěnou?
Děkuji.
Dobrý den,
majitel či nájemce každého bytu je povinen platit teplo spotřebované na vytápění bytu. Pokud majitel bytu tento byt neobývá ani nepronajme, je jeho povinností byt vytápět na požadovanou teplotu dle ČSN 73 0540 a příslušných vyhlášek. Pokud tedy byt není pronajatý, tak tuto povinnost má samozřejmě majitel domu, neboť je majitelem bytu. V rozúčtování musí být uvedena celková spotřeba tepla na vytápění za vyúčtovávaný časový úsek pro všechny odběratele za obchodním měřidlem (měřidlem na patě budovy).
Toto teplo musí být rozděleno na složku pevnou dle podlahové plochy. Ta činí 40 - 60% celkové spotřeby. Zbytek je rozdělen dle poměrového měření na radiátorech s omezením maximální hodnoty a minimální hodnoty. Větší hodnota než maximální se neúčtuje. Za nižší odběr než minimální je možno účtovat penále.
Umístění pokoje vzhledem k počtu venkovních stěn, tj. svislých stěn, podlahy a střechy je zohledňováno koeficienty při rozdělení spotřebovaného tepla.Tyto koeficienty by měly být jasně stanovené. Závisí na velikosti a tepelných vlastnostech obvodových ploch v jednotlivých místnostech. Samozřejmě musí být rozdílné u pokoje s jednou, nebo se třemi venkovními stěnami.
S pozdravem L. Prokop
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk