Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.10.14 / dotaz č. 53169
Dobrý den,
obracím se s dotazem, zda je potřeba mít energetický štítek pro budovu, která je v KN vedená jako stavba pro výrobu a skladování s číslem popisným, se zastavěnou plochou cca 370 m2, s dvěma podlažími (přízemí a patro), při prodeji. Budova není asi 5 let využívána a po prodeji bude zrekonstruována (je ve špatném stavu).Děkuji.O.J.
Dobrý den,

odpovídáme na Váš dotaz, týkající se povinnosti vyplývající z novely zákona o hospodaření energií č. 318/2012 Sb., tj. zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy („PENB“).
Povinnost zpracování průkazu energetické náročnosti se na vás vztahuje dle zákona č.406/2000 Sb., ve znění z.č. 318/2012 Sb., o hospodaření energií podle §7a odst. 2 písm. a) bod 1., tj. zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti (PENB) při prodeji budovy nebo ucelené části budovy.
Pokud tedy prodáváte budovu, máte povinnost nechat zajistit zpracování průkaz energetické náročnosti budovy.
Skutečnost, že nový majitel se chystá budovu zrekonstruovat, nemá vliv na povinnost zpracovat PENB. Zákon dále neřeší, zda je budova využívaná nebo
nebo v jakém je technickém stavu. Pokud však budova neodpovídá definici budovy podle §2 odst. (1) písm. p) zákona č.406/2000 Sb. o hospodaření energií, v platném znění, tj. budovy kde se používá energie k úpravě vnitřního prostředí, pak nevzniká povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti.

S pozdravem
Ing. D. Staněk

Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín tisk