Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.10.14 / dotaz č. 53256
Dobrý den,

jsem předsedou SVJ bytového domu . Dům má plochou střechu o velikosti cca 700 m2.

Rád bych se zeptal, i v návaznosti na novelu energetického zákona, kolik panelů? jakou plochu by zaujalo 10 kWp fotovoltaických panelů?

Jaká by to byla investice a kolik kWh by byla výroba? Předpoklad by byl využití na pokrytí části vlastní spotřeby společných prostor (osvětlení, výtahy, nabíjení záložního zdroje pro požární ventilaci). Případně dal by se záložní zdroj (UPS) pro požární ventilaci využít i pro částečnou akumulaci?

Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Plochou střechu o ploše 700 m2 by bylo velmi vhodné využít pro instalaci fotovoltaické elektrárny.
Pro předpokládaný výkon 10 kW by byla potřebná plocha 8-10 m2. Množství vyrobené elektrické energie závisí na klimatických podmínkách v tom kterém roce. Rozhodující je doba slunečního svitu, která je udávána v rozmezí 1330 až 1800 hodin za rok. Pro naši republiku je udávána roční možná výroba elektrické energie 950 – 1340 kWh z 1 m2 panelu. Průměrně lze dosáhnout z 1 m2 asi 1000 kWh.
Výše investice závisí na druhu použitých panelů (monokrystalické, polykrystalické). Výši investice je nutno projednat z dodávající firmou a z několika nabídek vybrat nejvhodnější. Na již realizované montáže si vyžádat reference. Nejnižší pořizovací cena nemusí být nejvýhodnější.
Ekonomie provozu závisí na poměru vlastní spotřeby ku dodávce do sítě. Výhodnější je spotřebovávat pro vlastní spotřebu co největší množství. Vlastní spotřeba je zjistitelná z faktur za odebranou elektřinu.
Záložní zdroj pro požární ventilaci zřejmě nebude mít dostatečnou kapacitu pro akumulaci vyrobeného množství. Jeho použití k zamýšlenému účelu by bylo nutno konzultovat s orgány požárníků.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.