Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.14 / dotaz č. 53401
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Novela zákona o hospodaření energií 406/2000 Sb. ukládá bytovým domům povinně instalovat měřidla tepelných energií na topná tělesa v bytových jednotkách. Lze se nějakým způsobem vyhnout této instalaci, aniž by jsme porušili nějaký zákon a hrozily nám nějaké sankce? Poznámka: všichni vlastníci bytových jednotek (8) s tím souhlasí a nechce se nám vydávat finanční prostředky na nějaká měřidla. Bytový dům je cca 7 let starý (zateplen) a náklady na topení jsou velmi nízké (vlastní plynový kotel) a nikdy žádný vlastník nereklamoval vyúčtování za teplo. Chtěli bychom zachovat stávající vyúčtování. Děkuji.
Vážený pane,
pokud všem zúčastněným vyhovuje stávající systém, je otázka na čí podnět by měla Státní energetická inspekce ve vašem domě kontrolovat, zda dodržujete zákon. Ona sama zákon č. 406/2000 Sb. nedodržuje, jak její pracovníci veřejně přiznávají.

Zákon č. 406/2000 Sb. ukládá povinnost instalovat "přístroje registrující dodávku tepelné energie". Výjimku nepřipouští. Nicméně u jiné povinnosti, a to "řídit se pravidly pro vytápění, chlazení a dodávku teplé vody stanovenými prováděcím právním předpisem" uvádí, že pokud se SVJ dohodne jinak, povinnost řídit se těmito pravidly neplatí.

Současný systém rozúčtování nákladů na teplo můžete zachovat, pokud s tím budou členové SVJ souhlasit, a to na základě zákona č. 67/2013 Sb. Takže na radiátory můžete namontovat indikátory spotřeby tepla, ale jejich údaje můžete ignorovat a účtovat tak jako doposud. Více zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/53092

Existuje také výklad zákona, podle něhož "přístroj registrující dodávku tepelné energie" i termostatická hlavice. Více zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/normy-a-pravni-predpisy-vytapeni/11681-termostaticky-ventil-na-radiatorech-jako-pristroj-regulujici-i-registrujici-dodavku-tepelne-energie

Nejasnosti, které okolo celé záležitosti panují, by mohla pomoci vyřešit novela vyhl. č. 194/2007 Sb.

Máte tedy několik možností:
- nedělat nic, při případné kontrole SEI a pokutě za porušení zákona vyvolat soudní spor
- počkat na novelu vyhlášky č. 194/2007 Sb.
- instalovat co nejlevnější indikátory spotřeby tepla a teplo rozúčtovat jako doposud

Obecně však platí, že indikátory spotřeby tepla motivují majitele bytů k úsporám a při správném použití umožní náklady účtovat spravedlivěji.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný

Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk