Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.14 / dotaz č. 53585
Dobrý den,
mám udělaný projekt na stavbu bungalovu 150m2, se sedlovou střechou. Jako obvodové zdivo jsou projektantem navržené polystyrenem zateplené liaporbetonové tvárnice LIVETHERM TOL 40, alternativa minerální vatou zateplené cihly Porotherm 38 T Profi Dryfix. Stavební firmy mě však přesvědčují, že bude lepší stavět 30 cm zeď z Ytongu a k tomu 20 cm polystyrenu. Jaký máte názor na výběr stavebního materiálu?
Vážený pane,
stavební firma obvykle preferuje materiál, s jehož výrobcem má dohodu o provizi, případně se kterým je zvyklá pracovat.

Vaše hledisko je jiné: nejspíš hledáte řešení, které vám s nejnižší cenou zajistí dostatečnou kvalitu, tj. nízký součinitel prostupu tepla. Obecně platí, že tepelná izolace je levnější než zdivo, takže je dobré volit co nejtenčí nosné zdivo (tak aby vyhovělo požadavku na statiku) a doplnit ho tepelnou izolací. Zajímavě proto vychází třeba tenké zdivo z plných pálených nebo vápenopískových cihel + zateplení.

Důležitá je také celková tloušťka konstrukce - čím tenčí zdi, tím více místa máte uvnitř domu při stejné zastavěné ploše. Z tohoto hlediska je např. lepší vámi uvedené zdivo Porotherm (tl. 42 cm včetně omítek) oproti variantě Ytong + zateplení, kde je celková tloušťka zdiva s omítkou přes 50 cm.

V projektu máte zřejmě předepsané parametry součinitele prostupu tepla U [W/m2.K]. Poraďte se s vaším projektantem nebo rozpočtářem, jak tohoto parametru dosáhnout s co nejnižšími náklady. Případně si nechte udělat nabídky od různých dodavatelů. Zdivo z Ytongu+zateplení vychází obvykle cenově dobře. Nevíme, jakou cenu máte na tvárnice z Liaporu, zkuste prověřit zda by nešlo použít menší tloušťku zdiva a větší tloušťku zateplení.

Další hledisko je pracnost a kvalita provedení. Obecně je zdivo z tvárnic Porotherm náročnější na kvalitu provedení stavby - dá se tady hodně zkazit. Konstrukce, kdy se zdivo po vyzdění opatří ještě zateplením, je proti chybám odolnější (ovšem nelze podceňovat kreativitu řemeslníků při kamuflování chyb) - doporučujeme vyžádat si od dodavatele reference a osobně některou z nich prověřit.

Přejeme hodně úspěchů při stavbě!
F. Macholda, K. Srdečný

Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk