Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.14 / dotaz č. 53637
Dobrý večer,
Koupil jsem hrubou stabu RD, který je postaven z polystyrenových cihel thermomur 300, okna AZ ekotherm izolované 3-sklo. V domě je příprava na rekuperaci, krbová vložka, výstavba topení nebyla ještě zahájena.
1. Kde mám začít, abych zjistil jestli dům po stavebních úpravách může splnit standard nízkoenergetického/pasivního domu, na který lze čerpat dotaci z programu nová zelená úsporám.
2. Jak postupovat při projektování topení a výroby teplé vody.

Děkuji
Vážený pane,
děkuji za vaše dotazy.

Program Nová zelená úsporám (NZÚ) má být znovu otevřen na jaře 2015, dotační podmínky by se měnit neměly. Doporučujeme si tedy prostudovat dosavadní požadavky:
http://www.novazelenausporam.cz/file/250/prilohy-ii-smernice-c1-2014-dodatek-2.pdf
http://www.novazelenausporam.cz/file/257/doklady-k-dolozeni-realizace-b_nzu.pdf

Doporučuji vám nechat si udělat studii, která určí budoucí energetickou náročnost a doporučí opatření pro splnění podmínek NZÚ. V každém případě budete potřebovat odborný posudek - studii lze tedy provést v rámci tohoto posudku.

Přejeme hodně úspěchů při stavbě!
F. Macholda, K. Srdečný
Projekt vytápění vám udělá dobrý projektant. Na vás je rozmyslet si koncepci, protože volba zdroje tepla ovlivní celý dům, i třeba náklady na provoz chladničky a televize. Při použití el. vytápění máte totiž tarif s levnější elektřinou, hůře ovšem splníte podmínky NZÚ (výjimkou je použití tepelného čerpadla, s ním NZÚ splníte poměrně dobře). Zvažte tedy jaká paliva máte k dispozici, jestli chcete bezobslužný systém nebo jste ochoten strarat se o kotel na dřevo, peletky atd.

Vaše otázky může být užitečné probrat na osobní bezplatné konzultaci, můžete se objednat v našem středisku v Praze: tel. 266 710 247.