Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.11.14 / dotaz č. 53700
Dobrý den,
chci se zeptat jaké údaje potřebujete aby jste mi poradily ohledně tepelného čerpadla, do ted vytápíme náš rodinní domek eletro kotlem 15Kw, jednopatrový, zateplený 10cm plyesterénem plastové okna, 1. patro má ca. 30m2 a přízemí 75m2. Když jsem se informoval bylo mi zděleno, že je možné ponechat el.kotel a na stávající etážové topení se napojí tepelné čerpadlo a při větčí minusové teplotě se přidá i elektro kotel.

Děkuji za informaci ohledně úspory na topení a dotací.
Dobrý den,

Pro návrh TČ je v první řadě potřeba znát tepelnou ztrátu objektu. Výkon TČ zpravidla nemá smysl navrhovat větší než 75% tepelné ztráty. Pokud máte v objektu kotel o výkonu 15 kW, lze orientačně předpokládat, že tepelná ztráta objektu bude cca 15 kW. Výkon TČ by pak vycházel kolem 11 kW. V době, kdy nebude výkon TČ dostatečný (od určité venkovní teploty nazývané bivalentní), se pak připne dodatkový (bivalentní) zdroj, kterým může být stávající kotel.

TČ je proti přímotopnému vytápění určitě ekonomicky efektivní, obzvlášť pokud je již vybudována otopná soustava, tam je pouze potřeba zkontrolovat její dimenzování s ohledem na teplotní spád na vodě, TČ jsou efektivní při výrobě vody do teploty 50(55°C). Zároveň je přínosné připravovat tepelným čerpadlem i teplou vodu.

Podporu na TČ lze získat v současnosti z programu NZU, který byl prodloužen do konce roku.