Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.11.14 / dotaz č. 53745
Dobrý den. Prováděli jsme rekonstrukci staršího rod. domku po rodičích. Po vytrhání dřevěné podlahy (naprosto suchý podklad, který prášil), nikde žádná vlhkost. Celý domek byl naprosto suchý. Byl proveden nový rozvod vody a topení, který je uložen v podlaze koupelny a kuchyně. Základový beton, na němž jsou rozvody položeny, byl až do doby dokončení krycí vrstvy naprosto suchý.
Po dokončení krycí vrstvy, v pořadí prací: základní beton, položení rozvodů, polystyrenové krytí, karé síť, konečný beton a položení dlažby, se začaly na stěně, nejdříve v místě, kde vůbec žádné rozvody nevedou, objevovat vlhké skvrny. Později i v blízkosti rozvodů (zřejmě jak už je vlhkostí spodní prostor nasycen). Stále jsem nemohl najít příčinu. Proto jsem tam, kde vedou rozvody, provedl sondy (vyřízl dlaždice, vysekal otvory v místech spojů rozvodů, a nikde voda neteče ani neroní). Tím jsem dále zjistil, že podkladový beton je nyní mokrý a vůbec si nevím už rady, jak najít příčinu vlhkosti (zřejmě asi nějakého úniku vody). Domek je naprosto suchý, spodní voda nepřichází v úvahu. Existuje prosím, nějaká možnost (způsob) zjištění zdroje (příčiny) zřejmě úniku vody, aniž bych byl nucen všechny obklady a podlahy v obou místnostech, včetně obložení vany atd., bourat? Už si z toho zoufáme a budeme vděčni za každou vaši radu. Předem děkujeme za jakoukoliv radu, či nápad.
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádíme následující:
Lokace problému s vlhkostí nebude ve Vašem případě jednoduchá. Pokud dochází k úniku v podlaze, která je překryta vrstvou polystyrenu, vyhledání místa infrakamerou bude obtížné. Pokud k úniku dochází ve stěnách, je lokace problému infrakamerou pravděpodobnější. Pokud dochází k úniku kapaliny z otopného systému, budete zřejmě muset dopouštět vodu při poklesu tlaku a k úniku zřejmě dochází z otopných trubek.
Při úniku z vodovodního potrubí lze problém lokalizovat tím, že budete kontrolovat vodoměr. Některé vodárenské společnosti dokážou místa úniku lokalizovat svým zařízením.
Po pokládce vedení je dobrým zvykem provést tlakovou zkoušku a osazením manometru sledovat těsnost potrubí před zabetonováním.
S pozdravem
Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk