Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.11.14 / dotaz č. 53808
Dobrý den,

chtěl bych vás požádat o informace k vámi nabízené službě Energetický průkaz ECČB a energetický štítek.

Je tento průkaz tím dokumentem, který požaduje zákon 406/2000 Sb. – Průkaz energetické náročnosti budov ?

V této souvislosti prosím o vysvětlení pojmu jak vypočítat celkovou energeticky vztažnou plochu. Důvodem je určení, do kterého termínu musíme mít Průkaz energetické náročnosti budov zpracovaný. V našem případě se jedná o 8 patrový panelový dům o půdorysu cca 20x20m. Myslím, že se jedná o typ BANX.
Někde se uvádí půdorysná plocha bytů x podlaží nebo půdorys celého domu x podlaží.
Děkuji za vaše vyjádření.
Dobrý den,
děkujeme za dotaz a jsme rádi, že sledujete naše stránky. Energetický průkaz ECČB a energetický štítek (součást průkazu ECČB) byl vyvinut před mnoha lety, dlouho před tím, než vznikla legislativní povinnost. Byl a je určen pro majitele nemovitostí, které zajímá energetická náročnost jejich domu, rozdělení tepelné ztráty na jednotlivé konstrukce (stěny, okna, podlaha střecha), roční spotřeba energie a náklady na vytápění při různých zdrojích energie. Grafický výstup je jednoduchý a přehledný.
Z uvedeného vyplývá, že není tím dokumentem, který požaduje zákon 406/2000 Sb., avšak i průkazy energetické náročnosti budov podle vyhlášky č. 78/2013 běžně vypracováváme.
Co se týká celkové energeticky vztažné plochy, je tato definována ve výše uvedeném zákoně, a sice jako vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky.
Ve vašem případě je to přibližně 20 x 20 m, krát počet vytápěných podlaží, to jest, pokud se nemýlím 3200 m2, to znamená, že zcela jistě máte povinnost předmětný průkaz si opatřit.

S pozdravem
Krejčí
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk