Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.14 / dotaz č. 54075
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda je možnost získání dotace na rekonstrukci starého domu. Momentálně tím nemyslím zateplení a program na úsporu energie. Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane,
mám obavy, že takto dotační programy nejsou koncipovány.
Domnívám se, pro Vás jako vlastníka rodinného domu je jediná možnost získat podporu v oblasti úspor energie. V současné době ještě běží program Nová zelená úsporám a v r. 2015 má pokračovat.
Myslím si, že při rekonstrukci domu se nějakému zateplení zřejmě stejně nevyhnete a tyto úpravy mají logiku, zejména pokud máte v plánu dům užívat delší dobu - tedy pokud neplánujete jeho brzký prodej.
Pokud budete upravovat podkroví, jistě se nevyhnete řešení tepelné izolace stropu pod půdou event. šikmé střechy. Pokud budete dělat fasádu, je nesmyslné ji udělat bez zateplení - pokud tedy nemáte historickou dřevěnku, hrázděný dům či dům památkově chráněný. Ceny tepelných izolací jsou v celkovém rozpočtu málo podstatné oproti jiným nákladům - zednické a montážní práce, lešení, související úpravy - hromosvody, klempířské práce apod. O smyslu nových oken a jejich vlastnostech a užitné hodnotě asi není potřeba hovořit.

Za EKIS Liberec Zdeněk Havlát
Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec tisk