Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.12.14 / dotaz č. 54192
Dobrý den, dovoluji si vrátit se ke svému dotazu č. 54167. Vaše odpověď je vadná a zavádějící. I bez rozhodnutí soudu, na základě logiky pro 1. stupeň ZŠ.

Novelizovaná vyhláška jednoznačně říká, že v bytě "s jedním vstupem" se instaluje kalorimetr. Nedává jinou možnost.

Možnost volby je pouze u bytů "s více vstupy". Tam je možno instalovat kalorimetry nebo indikátory. A neboť mají být všechny byty (a nebytové prostory) vybaveny stejně, pak z vyhlášky plyne instalovat ve všech bytech takového objektu kalorimetry.

Můj dotaz zněl, jak že máme ty kalorimetry instalovat, neboť to vyhláška u těchto bytů nespecifikuje. A měla by, protože u nich - na rozdíl od garsonek s jedním vstupem - tady může být podíl tepelného výkonu potrubí na celkovém výkonu topení nezanedbatelný (řádově 30%). Vzhledem k tomu, že se to týká tisíců domů, jistě to zajímá desetitisíce obyvatel.

A možná je bude zajímat i proč mají investovat řádově desetitisíce na byt do takového nesmyslu.
Vážený pane,

pokud chcete instalovat kalorimetry, osaďte je tak aby co nejlépe zohledňovaly skutečnou dodávku tepla do prostoru. Při rozúčtování dodávky tepla měřené fakturačním měřidlem pak můžete zohlednit i teplo, které probíhá neměřenými úseky potrubí. Všimněte si, že vyhláška 237/2014 mluví o takovýchto kalorimetrech jako pracovních měřidlech, nikoli o fakturačních.

Domníváme se, že osazení indikátorů na radiátory v domě, kde jsou jak byty s několika vstupy, tak byty s jedním vstupem, je v logice vyhlášky správný postup. Ve srovnání s osazením kalorimetrů řádově levnější. Protože náklady hradí všichni majitelé bytů, je dobré zvážit, zda je správné utrácet jejich peníze za něco, co po nich ve skutečnosti nikdo nechce.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk