Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.14 / dotaz č. 54200
Dobrý den, mám dotaz k povinnosti instalace poměrových měřidel spotřeby tepla na teplovodních radiátorech s termostatickými ventily v nebytových prostorách (kanceláře).
Klient vlastní čtyřpodlažní objekt, jeho vytápění je zajištěno samostanými kotly pro jednotlivá podlaží(cca 200m2), spotřeby energií jsou měřeny pro jednotlivá podlaží samastatně. Dosavadní smluvně ujednaná praxe s jednotlivými nájemci je rozúčtování nákladů na vytápění a elektrickou energii dle m2 pronajaté plochy.
Dotaz:
1. Máme povinnost instalovat poměrové indikátory (ITN) na radiátorech.
2. Pokud ano, jsme povinni rozúčtování provádět dle těchto indikátorů, když z toho plynou změny již uzavřených smluvních vztahů?
3. Pokud ano, jakým způsobem řešit rozúčtování dle ITN, pokud jsou v některých kancelářích instalovány servery, tj. trvalé zdroje tepla?
Dobrý den, co se týká povinnosti vlastníka budovy dle § 7a vyhlášky č. 237/2014 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům, tak z §7a, odst.4 by mělo vyplývat, že povinnosti instalace přístrojů registrujících dodávku tepelné energie pro vytápění a společnou přípravu teplé vody se nevztahuje na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na spolenou přípravu teplé vodyv domě.
Rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě se provádí podle zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostor v domě s byty.
Z vašeho dotazu dovozuji, že se jedná výlučně o dům nebytovými prostory a tedy by se jej omezení neměla týkat. Nicméně aktuálně probíhá novelizace zákona č. 406/2000 Sb o hospodaření energií, kde by mohlo dojít k některým změnám. Je tedy potřebné tuto problematiku dále sledovat.
Odpovídá:  Radek Huťa - EKIS Zábřeh, Energetika Zábřeh
Téma:  Vytápění
tisk