Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.14 / dotaz č. 54264
Dobrý den,stavíme novostavbu,střešní konstrukce z vazníků,plánované zateplení půdního prostoru foukaná celuloza cca20-25cm.Je toto množství dostačující......
S tím vzniká další souvislost,mnoho rozdílných názorů...skladba stropu.Chceme
použít pro záklop OSB desky,na ně připevnit parotěsnou folii,konstrukci sádrokartonu a na závěr samotný sádrokarton.Jedná se o problém vzniku vodních par mezi sádrokartonem a OSB deskami,mezera mezi cca5cm.Děkuji za vyjádření.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Skladba stropu nad bungalovem v rovině spodních pásnic vazníků je poměrně složitá, ač se to na první pohled nezdá. Bezpečné řešení je takové, které respektuje difúzní otevřenost konstrukce, tedy složení materiálů a vrstev odspoda nahoru bude mít klesající difúzní odpor. Jinými slovy, faktor difúzního odporu horních vrstev by měl nižší. Na spodním líci konstrukce musí být minimálně parobrzda, ale bude-li zde parozábrana, je to na straně bezpečnosti. Desky typu OSB se používají jako parobrzdy v difúzně otevřených skladbách, parozábranu vytvoříme použitím kvalitní parotěsnící fólie.
Osvědčená skladba s parozábranou je (odspodu): sádrokartonový podhled na typový rošt – instalační dutina pro rozvody instalací (obvykle kolem 5 cm) – parotěsná fólie (např. s Al vrstvou a vysokou difúzní tloušťkou (Sd > 100 - 150) – OSB deska – foukaná izolace (nebo jakákoli jiná izolace) mezi pásnice – další vrstva izolace nad pásnice – pokud shora uzavírat, tak maximálně difúzně otevřenou deskou, např. na bázi dřevovlákna s faktorem difúzního odporu μ max. 5. Výhoda dřevovlákna – jeho měrná tepelná kapacita je 2 100 J.kg-1.K-1, tedy zlepší tepelnou stabilitu místnosti v letním období. Difúzně otevřená skladba bez fólie musí být projektantem početně posouzena na kondenzaci.
Plánujete 20 až 25 cm K normovým doporučením - při návrhu stropní konstrukce pod nevytápěnou půdou se vychází z požadavků současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Ta stanovuje tři hodnoty pro stanovení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou 0,30 a doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Doporučil bych dostat se na hodnotu pod 0,20 (W/m2.K), spíše k 0,15. Pokud zateplíte strop blízko na úroveň doporučení ČSN pro nízkoenergetické domy, velmi příznivě se to projeví na úspoře nákladů na výtápění a především v tepelné pohodě místnosti.
Do celkové hodnoty tepelné izolace se započítávají všechny vrstvy skladby stropu, rozhodující je tloušťka izolace. Tepelná vodivost foukané celulózy je udávána od 0,036 do 0,045 W/m.K. Při stanovení tloušťky izolace je nutno zohlednit vliv dřevěných pásnic nebo roštů, protože vrstva nebude souvislá. Při jakési střední hodnotě λ pro splnění minimálních požadovaných hodnot dle současné platné normy je nutno počítat s tloušťkou kolem 16 až 18 cm. Pro dosažení doporučené hodnoty U dle ČSN by to bylo 22 až 26 cm. Pokud by se uvažovalo o lepším standardu, například splnit hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,15 až 0,1 (W/m2.K), pak to odpovídá 32 až 40 cm této tepelné izolace. Při dostatečné tloušťce izolace nemůže mezi sádrokartonem a OSB deskou docházet ke kondenzaci.
Dále nastává potřeba dobře vyřešit tepelné mosty, tedy tepelné vazby v místě složitějších detailů. Konkrétně u bungalovu se jedná o návaznost tepelné izolace stropu na obvodovou zeď. Zde se často podcení ukončení izolace v místě pozednice nebo věnce na kterém je uložen vazník střešní konstrukce. Řešení detailu závisí na skladbě a materiálu stěny. Stejně tak je potřeba dát pozor na prostupující svislé nosné konstrukce stropem. Špatné provedení těchto detailů se často projevuje vadami spojenými s kondenzací na povrchu.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk