Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.14 / dotaz č. 54356
Dobrý den, bydlím v pronajatém bytě v soukromém domě, kde jsou celkem 3 byty a 1 prodejna. Máme společný plynový kotel na vytápění, jehož termostat je umístěn v jednom z bytů. Takže se vlastně topí podle teploty v onom bytě. Taktéž prodejna je napojena na tento kotel.Chtěl bych se tedy zeptat, zda budou muset ve všech bytech, a tedy i v prodejně, být namontovány měřiče spotřeby tepla. A zda tuto povinnost (měřiče namontovat) bude mít majitel nemovitosti.Potažmo jak bude prováděno vyúčtování za teplo. Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
děkuji za váš dotaz.

Podle vyhlášky 237/2014 Sb. je rozhodující, zda teplo z kotelny (tedy z bytu, kde je umístěný kotel), vstupuje do ostatních bytů a prodejny v jednom místě, nebo na několika místech. Zjednodušeně: pokud má každý byt vlastní okruh vytápění (lze ho v případě potřeby uzavřít), pak je povinnost instalovat kalorimetr na každý okruh.
Pokud ale systém vytápění propojuje jednotlivé byty (např. na jedné stoupačce jsou tělesa v bytech nad sebou), pak je podle vyhlášky možno instalovat pouze indikátory spotřeby do bytů. Indikátor může být na tělese, nebo může jít o indikátor snímající celkovou teplotu v místnosti.

Povinnost instalovat měřidla nebo indikátory má vlastník budovy.

Náklady na teplo se pak rozúčtují podle náměru indikátorů, resp. podle náměru kalorimetrů.

Pozor: pokud se ve vašem domě neprovádí vyúčtování tepla (máte to třeba zahrnuto v nájmu), pak se měřiče instalovat nemusí.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk