Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.12.14 / dotaz č. 54400
Dobrý den,
kupuji chatu, kde budu celoročně bydlet, a potřebovala bych vyřešit topení. Zatím jsou tam krbová kamna, ráda bych ale ještě tento druh vytápění doplnila. Stavba je koncipována tak, že je ve svahu, dole je zděná izolovaná technická místnost, nahoře montovaná dřevostavba, zateplená izolací 10 cm, tato část bude obývaná. V současnosti jsou tam stropy 230 cm, které ale plánujeme probourat a spojit horní místnost s půdou (výška stropu na půdě cca 1 m). Střechu budeme zateplovat. Obytná vytápěná plocha bude cca 30 m2. Ohřev vody je řešen průtokovým ohřívačem. Chata je z r. 2002. Byli byste mi prosím schopni na základě těchto informací poradit nejvhodnější způsob vytápění?Předem děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Chata není velká, ale těžko se odhaduje její budoucí potřeba tepla na vytápění. To záleží na tom, jak bude při plánované úpravě zateplená. Uvádíte 10 cm izolací stěn – to bude navíc přidáno nebo je to stávající ponechávaný stav? Stejně tak střecha a patrně dojde k výměně oken. Pokud budou nové tepelné izolace provedeny na úroveň doporučení pro nízkoenergetickou stavbu, mohla by být tepelná ztráta hodně pod 5 kW, při menším provedení izolací tak kolem 8 kW, ale to je velmi hrubý odhad. Doporučuji tedy úroveň zateplení dobře zvážit a přimlouvám se za dobré zateplení, protože nejlevnější energie je ta, která není spotřebována. Kromě toho se bude jednat o trvalé užívání, takže náklady spojené s tím do budoucna, tedy cena spotřebovaných energií by měla být co nejmenší.
Prakticky by to znamenalo pro nízkoenergetický standard ve střešním plášti alespoň kolem 35 – 40 cm tepelných izolací, dodatečně na stěnu tak 16 – 20 cm a okna s trojskly s Uw pod 1,0 (W/m2.K). To by ale měl navrhnout stavební projektant, včetně materiálů a skladeb, tedy skladbu správně nadimenzovat a to i z hlediska tepelných mostů a kondenzace vlhkosti v konstrukci.
Pokud by došlo k takovým úpravám je nutno respektovat legislativu a tepelně technickou normu. To je ČSN 73 0540-2 a ta rozlišuje tři hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má.
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro vnější stěnu lehkou (dřevostavba) 0,30 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
U střechy - požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro šikmou střechu se sklonem do 45° 0,24 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K), pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Finální potřeba tepla pak ovlivní i výběr paliva. Předpokládám, že v lokalitě je pouze elektřina a budete vyžadovat určitý uživatelský komfort, tedy bezobslužný provoz.
První variantou je tepelné čerpadlo, kde finální cena 1 kWh, kterou zaplatíte, bude kolem 1,15 Kč při topném faktoru 1:3. U TČ vzduch voda to bude o něco více, cca ke 1,50 Kč, protože topný faktor v chladnějších dnech bude nižší. Jako variantu lze uvést například tepelné čerpadlo vzduch - voda Revel s rotačním kompresorem, nebo jiný výrobce obdobné technologie (Fujitsu, Toshiba, Korund). Tato čerpadla mají menší výkon (do 8 kW, ale vzhledem k malé chatě i to bude asi zbytečně moc), mohou být v létě používána i pro chlazení a lze k nim přidat boiler pro celoroční ohřev vody. Výhoda je nízká cena TČ (kolem 70 tis. Kč) a levný kompresor. Dobré je provozovat systém s podlahovým vytápěním. To by bylo v případě, že se nezateplí.
Pokud nechcete investovat do technologie a dobře zateplíte na téměř pasivní úroveň, lze snad zvážit elektřinu, ale 1 kWh bude v případě přímotopné 22 hod. sazby za více než 3 Kč, takže je potřeba dobře propočítat roční potřebu tepla. Komín bych v každém případě i s kamny na dřevo ponechal. Tento systém lze doplnit solární instalací se zásobníkem tepla pro vytápění i teplou vodu – to bude asi nejvhodnější varianta.
Třetí variantou je menší peletový kotel s automatickým dávkováním a provozem, který by byl umístěn v technickém podlaží a doplněný akumulační nádrží.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk