Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.12.14 / dotaz č. 54414
Dobrý den,
právě finalizujeme projekt našeho nového RD (dvoupodlažní klasika). Tepelné ztráty našeho domu byly vyčísleny naším projektantem na 6.839 kW.

Rádi bychom využili tepelné čerpadlo vzduch-voda jako hlavní zdroj tepla společně s krbovými kamny (sezónní využití). Chtěli bychom se zeptat na ideální možnost řešení této kombinace (propojit přes akumulační nádrž s výměníkem?,...). Dále bychom chtěli vědět, zda je investice do krbových kamen (kvůli kterým bychom museli stavět komín) vůbec vhodné=>budou kamna dostatečně využita/není tepelné čerpadlo vhodné použít po celý rok?

Předem děkujeme za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Pokud budou krbová kamna s výměníkem, je možné doplnit systém o akumulační nádrž. Zvážit by se mělo rozložení výkonu krbových kamen, tedy poměr sálání / do výměníku a také jejich umístění. Jsou-li v menší místnosti, bude tato přetopená, takže je nutné, aby prostor byl otevřený a kamna se provozovala v nominálním výkonu, aby se teplo dostalo i do akumulace. Pokud jde o tepelné čerpadlo, na danou tepelnou ztrátu vyhoví TČ vzduch – voda s rotačním kompresorem. Tato čerpadla mají menší výkon (do 8 kW) a výhoda je nízká cena (kolem 70 tis. Kč) a levný jednoduchý kompresor v případě nutné výměny. Ideální je provozovat systém s podlahovým vytápěním, které lze jistě doporučit. Jako variantu lze uvést například tepelné čerpadlo vzduch - voda Revel s rotačním kompresorem, nebo jiný výrobce obdobné technologie (Fujitsu, Toshiba, Korund). TČ může být v létě používáno i pro chlazení a lze k němu přidat boiler pro celoroční ohřev vody. Dále je v systému příprava pro přídavný kotel, tedy krbová kamna. Systém bude spolehlivě fungovat i bez přídavného zdroje a zpravidla není dobré dělat systém příliš složitý.
Investici do komínu si musí každý zvážit sám. Za sebe doporučuji, aby každá novostavba RD komín měla a k tomu i prostor technické místnosti, kde bude možno do budoucna umístit jinou technologii, nebo jiný zdroj tepla a to bez dalších investic stavebních úprav. Dům má delší životnost než technologie v něm a za nějaký čas může být výhodné vytápět jiným palivem. Komín lze, pokud se to dispozičně dobře naplánuje, přistavět v budoucnu ke stěně, třeba plechový třívrstvý.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk