Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.15 / dotaz č. 54505
Dobrý den, ráda bych svůj dotaz upřesnila. Byt zvažujeme vytápět elektrokotel + radiátory, jistič 3x25, sazba d45, prostoru máme dost.

a) Jaká varianta je pro nás při našem tarifu ekonomičtější? Kombinace elektrokotel (PROTHERM Ray AK 12KW) se zásobníkem nebo samostatný bojler (DZD OKHE 2kw, DZD dělají i o příkonu 4kw)?

b.) Jak sem psala máme dvě koupelny. První (malá) předpokládáme bude využívána jen jednou osobu, sprchový kout a umyvadlo - tam uvažujeme dát průtokový ohřívač. Váhám nad příkonem, stačí 11kw (popřípadě 13,5kw) nebo 18kw?

c.) Druhá (velká) koupelna též sprchový kout. Využívat ji budou dvě osoby, do budoucna tři(čtyři). V případě samostatného bojleru jak velký, zvažovala bych 120l (byl by jak pro tuto koupelnu i kuchyň)? Jak sem zjistila u bojleru by asi byl problém, že od jeho umístění k místu odběru je kuchyňský dřez cca 1m, do druhé (velké) koupelny 4,5m. (A ev. do malé koupelny 3,5m.) V případě kombinace elektrokotel se zásobníkem nemusím řešit vzdálenosti od umístění k odběru?

Děkuji






Dobrý den, můžete mi prosím poradit jaký způsob zvolit na přípravu teplé vody do celé domácnosti? Zda el. bojler či průtokový ohřívač nebo máte jiný návrh? Popřípadě zda můžete doporučit konkrétní typ nebo parametry podle kterých bych měla vybírat. Jedná se o byt, vytápění elektřinou, budeme mít sazbu d45, 3fázový jistič. Dvě koupelny se sprchovým koutem, počet osob nyní tři (do budoucna nejspíše čtyři pět dospělých osob). Děkuji
[ 29.12.14 - dotaz číslo: 54473 - téma: Příprava teplé vody ]



Dobrý den,
Základní způsoby ohřevu vody elektřinou
Podle konstrukce a provozního režimu se dělí na dvě základní skupiny – průtokové a akumulační ohřívače.
Průtokové ohřívače
Umožňují přímý odběr teplé vody podle našich potřeb, ale množství ohřáté vody je závislé na výkonu průtokového ohřívače.
Výhody
• malé rozměry,
• pohotovost,
• instalace v místě spotřeby,
• minimalizace ztrát v potrubí,
• ohřev jen potřebného množství vody.
Nevýhody
• vyšší příkon,
• vyšší nároky na dimenzování elektrických rozvodů.
Akumulační ohřívače, bojlery
Jsou upraveny tak, aby ohřev vody probíhal v obdobích nižšího zatížení elektrizační soustavy, tj. v obdobích s nižším tarifem a odběr potom probíhá z ohřátého množství vody. Provoz v období nižšího zatížení elektrizační soustavy je zajišťován pomocí
sazbového spínače – spínací hodiny, přijímač HDO – dodaného energetickou společností, umožňujícího sepnutí ohřívače jen v určité době. Doba ohřevu je závislá na množství vody a trvá max. 8 hodin, doba platnosti nízkého tarifu, maximální
teplota vody se doporučuje 80 °C.
Výhody
• v krátkém časovém období je k dispozici velké množství teplé
vody nízké provozní náklady.
Nevýhody
• velikost ohřívače.


Sazba D45d se nejvíce vyplatí domácnostem, které doma topí přímotopem a zároveň ohřívají elektřinou i vodu. U sazby D45d je doba nízkého tarifu 20 hodin.
Celková doba platnosti nízkého tarifu může být rozdělená do sedmi časových úseků, přičemž délka žádného úseku nesmí být kratší než jedna hodina. Délka platnosti vysokého tarifu naopak jednu hodinu nesmí překročit.

Já osobně bych to nakombinoval podle výše uvedených výhod a nevýhod (nevím jak jste na tom např. s prostorem, dimenzí přívodu elektrické energie - existují i kombinované systémy, kdy mají přímoptopnou část kombinovanou s malým bojlerem).

[ Odpovídá: Ing. Tomáš Krásný - EKIS Praha, Energetické poradenství ]
Já osobně bych dal elektrokotel se zásobníkem - při ohřevu vody se pak může snížit příkon na vytápění, pro jednu osobu by přímotop 11 kW měl stačit. Vysvětlení viz. níže. Tato vzdálenost by neměla být pro kombinovaný kotel problém, je nutné rozvody pouze zaizolovat. U Vás by mohl nastat problém s jističem, není moc velký, nevím jestli máte i nějaký elektrický sporák nebo nějaký jiný významný spotřebič, pokud jo, pak by bylo nutné volit spíše akumulaci a nižší příkony.
Při rozhodování o způsobu ohřevu vody bychom se měli zaměřit na tato kritéria:

Typ ohřevu – před výběrem samotného ohřívače je nutné si uvědomit, zda chceme zařízení provozovat pro lokální spotřebu (např. ke dřezu), nebo pro centrální spotřebu celé domácnosti; podle toho zvolíme nejvhodnější typ a jeho kapacitu.
Počet členů domácnosti – průměrná potřeba teplé užitkové vody (o teplotě 55 °C) činí 82 litrů na osobu a den.
Při volbě kapacity ohřívače bychom se tedy měli přibližně řídit těmito orientačními hodnotami:
1 osoba = 50 l
2 osoby = 80–100 l
3 osoby = 100–150 l
4 osoby = 150–200 l
Požadovaná teplota horké vody – lze nastavit v rozmezí 35-85 °C, přičemž optimální teplota horké vody je 55-65 °C. Při této teplotě je provoz ekonomicky nejvýhodnější - energetické ztráty jsou minimální a je omezena přirozená tvorba vodního kamene, který snižuje životnost zařízení.
Umístění – zdroj teplé vody by měl být umístěn co nejblíže místu spotřeby, aby nevznikaly zbytečné tepelné ztráty v propojovacím potrubí mezi bojlerem a výtokovou baterií. Pokud máte centrální ohřívač (např. bojler) příliš vzdálený od místa spotřeby (tj. více než cca 4 m), je vhodné kombinovat ho s dalším menším zařízením (např. malý beztlaký zásobník vody), které umístíme přímo na požadované místo.
Nároky na provoz - pro častý odběr většího množství vody bude vhodnější bojler, pro příležitostný nárazový odběr vody volte raději průtokový ohřívač.
kombinovaný kotel
Jako kombinovaný kotel je označováno zařízení, které topí do těles ústředního vytápění a současně ohřívá vodu průtokem a to pro všechna odběrná místa v domácnosti. Teplá voda je ihned zužitkována a tento typ kotle tak nepotřebuje žádný zásobník. To s sebou přináší několik výhod, díky nimž najdou kombinované kotle dobré uplatnění zejména v menších domácnostech, kde zároveň představují nejúspornější způsob ohřevu a vytápění TV.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk