Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.15 / dotaz č. 54605
Dobrý den,

zajímala by mě tématika výstavby a provozu přehradní přečerpávací vodní elektrárny pro podmínky v ČR.

PVE není zařazena dle metodiky EU mezi OZE. Zajímala by mě jaká legislativa by se na ni vztahovala. Stejně tak i cenová a dotační politika. Na ERÚ jsou uvedeny pouze cenová rozhodnutí pro MVE. Rád bych sestavil ekonomiku realizace tohoto díla.

Děkuji za odpověď.
Vážený pane,
přečerpávací elektrárna je v zásadě akumulátor elektřiny, proto se nepočítá mezi obnovitelné zdroje.

Ekonomika provozu vychází z rozdílu cen elektřiny na trhu během dne. V době, kdy je elektřina levná, nakoupíte ji a použijete na vyčerpání vody do vyššího místa (vodní nádrže). V době vysokých cen pak vodu použijete k výrobě elektřiny, kterou prodáte. Ceny jsou smluvní, na trhu jsou desítky obchodníků, kterým můžete prodávat i od nich kupovat. Ceny na trhu najdete na energetické burze: http://www.pxe.cz/ nebo na stránkách Operátora trhu s elektřinou: http://www.ote-cr.cz/
Cenový rozdíl je v současnosti 1 až 15 €/MWh. Kromě ceny za silovou elektřinu pak musíte platit i poplatky za distribuci, případně za přenos elektřiny, dle Cenových výměrů ERÚ (http://www.eru.cz/cs/elektrina/cenova-rozhodnuti).

Při výstavbě se musíte řídit Stavebním zákonem č.183/2006 Sb. (územní rozhodnutí, stavební povolení, EIA a další). Pokud vaše přečerpávací elektrárna ovlivní nějaký vodní tok, je třeba respektovat zákon o vodách č. 254/2001 Sb. (maximální odebírané a vypouštěné množství vody z toku, vliv na akvafaunu aj.). Pokud by šlo o zdroj nad 100 kW, musíte mít autorizaci MPO na výstavbu zdroje dle Energetického zákona č. 458/2000 Sb.
Při provozu se musíte řídit rovněž Energetickým zákonem č. 458/2000 Sb. (licence pro podnikání, povinnosti provozovatele, výkaznictví aj.).

V současnosti neexistuje dotační program pro přečerpávací elektrárny. V minulosti existovaly dotace pro MVE v Operačním programu Životní prostředí. Předběžné znění programu OPŽP pro další období je zde: http://www.opzp.cz/soubor-ke-stazeni/53/15970-opzp_2014_2020_verze_7.pdf
Dotace pro MVE zde nejsou.

Obdobně by mohla být podpora pro MVE v programu EkoEnergie. Tento programy však v současnosti není otevřen.
http://www.czechinvest.org/eko-energie

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Energie vody
tisk