Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.15 / dotaz č. 54664
dobrý den, chtěla bych poradit zateplení stropu nevytápěného sklepa. nejlepší řešení i s cenou . děkuji
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Při návrhu vhodné skladby zateplení stropu sklepa jsou rozhodující:
- Požadavek na tepelně izolační vlastnosti podlahy (stropu)
- Možnost použití materiálu izolace s ohledem na vlhkost konstrukce
- Požární požadavky
- Využívání sklepa - podchodná výška
- Podlahové vytápění v podlaze nad stropem apod.
Pokud se jedná o normové požadavky na podlahu mezi vytápěným a nevytápěným prostorem - závazná norma ČSN 73 0540-2 – Tepelná ochrana budov (10/2011) udává minimální požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,60 (W/m2.K). Hodnota doporučená je 0,40 (W/m2.K). Pro nízkoenergetický standard je pak potřeba splnit hodnotu součinitele prostupu tepla „U“ 0,30 až 0,20 (W/m2.K).
Legislativa dále upřesňuje Vyhláškou 78/2013 Sb. požadavky na energetickou náročnost budovy při větší změně dokončené budovy nebo jiné než větší změně. Jde o to, zda by stropy sklepa tvořily více než 25% obálky budovy. V tom případě je nutno dosáhnout alespoň doporučenou hodnotou U dle výše citované ČSN.
To odpovídá cca 10 cm tepelné izolace na bázi běžného EPS (λ kolem 0,039 W/m.K) v podlaze nad sklepem, nebo vložená pod podhled zespodu na strop.
Obvykle se EPS lepí zespodu na strop a použít minimálně 10 cm bych tak jako tak doporučil. Polystyrén je nejlevnější varianta. Povrchová úprava je tenkovrstvou omítkou s perlinkou, desky se doporučuje trochu přikotvit, ale není to zcela nutné.
Není-li ve sklepě dostatečná výška pro podchod, lze zvolit materiál tepelné izolace o lepších parametrech, např. extrudovaný polystyrén XPS (λ kolem 0,032 W/m.K), který má nižší tepelnou vodivost, nebo fenolickou desku s tepelnou vodivostí λ kolem 0,021 W/m.K. Zde pak postačí i cca 6 až 8 cm tohoto izolantu. Izolace s menší odolností na vlhko by však neměla být tam, kde toto riziko hrozí.
Výše uvedené platí, pokud sklep bude nevytápěný a sloužit bude jako sklep.
V případě, že prostor sklepa tvoří chráněnou únikovou cestu (nastane například u panelových domů ve vstupní chodbě) musí se použít nehořlavá izolace, tedy desky z minerální vlny, které jsou o něco dražší.
V případě podlahového vytápění je potřeba na izolaci přidat a lépe je vložit ji i nad nosný strop, tedy kromě spodku i do vlastní skladby podlahy.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk