Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.15 / dotaz č. 54732
Před rekonstrukcí staršího domu, obytné ploše cca 100 m2. Zaveden rozvodem plyn.Získání info o nejefektivnějším druhu vytápění, tělesa, podlahové ? Propojení z ohřevem vody s bojlerem, využívání plynu, či napojení ohřevu vody na noční proud u bojleru?
Děkuji.
Dobrý den,
nejlepší poměr investiční ceny a provozních nákladů vychází u kondenzačního kotle s otopnou soustavou s deskovými tělesy. Provozně horší, investičně o něco příznivější je varianta s nízkoteplotním kotlem. V referenční místnosti by byl umístěn termostat pro kotel, v ostatních termostatické hlavice na ventilech. Přípravu topné vody bych doporučoval v nepřímotopném akumulačním zásobníku, který by byl napojen na kondenzační kotel (kotel má obvykle okruh na ÚT a TV). Podlahové vytápění má obvykle velkou tepelnou setrvačnost, neumí tedy efektivně pracovat s tepelnými zisky např. od slunění.

Pokud by měl objekt velmi malou potřebu tepla na vytápění (byl by komplexně zateplen alespoň dle současných normativních doporučení) a vysokou ostatní spotřebu el. energie (osvětlení, vaření, domácí spotřebiče...), mohla by být ekonomicky efektivní i varianta s přímotopným nebo akumulačním vytápěním, které je investičně velmi levné a v nízkém tarifu pro vytápění, která je např. 22 hod/den, běží i většina domácích spotřebičů.
Odpovídá:  Ing. Petr Chmel* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Plyn, Vytápění
tisk