Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.15 / dotaz č. 54864
Dobrý den!

Zajímalo by mě, zda naše SVJ má povinnost instalovat dle ustanovení § 7 odst. 4 písm. a) zákona o hospodaření energií indikátory tepla, když vnitřní uspořádání budovy není dle názoru tepelného technika a architekta pro instalaci vhodné? Jelikož se jedná o dům ze 30. let 20. století, původní litinová žebra pod okny jsou celá umístěna pod zděnými parapety a neumožňují obtékání vzduchu a ohřev místností jako moderní tělesa umístěná pod okny bez parapetů. Indikátory by tak dávaly u těchto těles zkreslené hodnoty. Dává právní řád v tomto případě možnost indikátory z výše uvedených důvodů neinstalovat? Zároveň by nás zajímalo, jestli na výše uvedenou povinnost instalace indikátorů tepla má vliv fakt, že v kotelně je ekvitermní regulace pro celý dům.

Předem děkuji!
Vážený pane,
povinnost instalace indikátorů spotřeby tepla podle zákona o hospodaření energií bohužel nebere příliš ohled na konkrétní provedení vytápěcí soustavy. Zákon nepřipouští výjimky kvůli technickému provedení a podobně. Pouze tam, kde se neprovádí rozúčtování tepla nájemcům (např. v hotelech) se "měřiče spotřeby tepla" instalovat nemusí. Ve vašem případě máte 2 možnosti:
Pokud osadíte indikátory spotřeby na tělesa, musíte při rozpočítávání spotřeby tepla zohlednit, že každé těleso má jiný výkon (což je zcela běžné v každém domě), který může být dále omezen i způsobem zabudování. To se dělá tím, že náměr indikátoru (dílky) se vynásobí koeficientem, který je pro každé těleso jiný. Požádejte firmu, kterou si vyberete pro instalaci indikátorů, aby vám podrobně zdůvodnila, jaký koeficient má které těleso.
Jinou možností je osadit do jednotlivých místností snímač teploty vnitřního vzduchu a náklady na vytápění rozdělovat podle jejich náměrů (tzv. přímá nebo denostupňová metoda měření). Tento způsob "měření" spotřeby je nezávislý na typu těles. Nerozlišuje se, jak se teplo do místnosti dostalo, ale zjišťuje se, jaká je v místnosti teplota. Domníváme se, že tento způsob je pro váš případ nejvhodnější.

To, že dům má kotelnu s ekvitermní regulací teploty topné vody, na povinnost instalovat indikátory spotřeby tepla nemá vliv.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk