Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.15 / dotaz č. 55147
Vážení,
přečetla jsem si dotazy a odpovědi, týkající se vybavení vnitřních tepelných zařízení přístroji registrujícími dodávku tepelné energie. Postrádám více informací o nebytových prostorách, neboť skoro všechny dotazy se týkají bytů. Dozvěděla jsem se, že není nutno osazovat přístroje v případě, že náklady na teplo jsou stanoveny paušálem. Nikde jsem nenašla komentář k § 7 odst. 6 zák. č. 406/2000 Sb., kde jsou stanoveny podmínky, při jejichž splnění se pravidla pro vytápění, chlazení a dodávku teplé vody nevztahují pro nebytové prostory. Můžete prosím toto blíže okomentovat?

Děkuji

Dobrý den,
máte pravdu, že v současné podobě zákona č. 406/2000 Sb. je vymezení velmi neurčité. V připravované novele už toto MPO zohledňuje a rozvádí. Zde jsou změny a nové odstavce z připravované novely, která byla v nedávné době schválena v poslanecké sněmovně a nyní míří do senátu:

Nové znění povinnosti v §7 odst. 4 písm. a)
Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

nové písm. f) tentýž odstavec
vybavit fyzickým nebo právnickým osobám, jež nakupují teplo, chlad nebo teplou vodu pro své vlastní konečné užití (dále jen „konečný zákazník“), vnitřní tepelná zařízení budov stanovenými měřidly podle zákona o metrologii; konečný zákazník má právo na instalaci těchto měřidel a zároveň je povinen umožnit jejich instalaci, údržbu a kontrolu

nové písm. g) tentýž odstavec
vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody v domě, v každém bytě a nebytovém prostoru vnitřní tepelná zařízení budov přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, způsobem podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

S pozdravem
Ing. Jiří Cihlář
č. oprávnění MPO 0997






Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA
Téma:  Legislativa
tisk