Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.15 / dotaz č. 55327
Dobrý den, zvažuji rekonstrukci našeho bytového domu v Brně. Vím, že má být vypsan dotační titul IROP pro rekonstrukci/snížení energ. náročnosti bytových domu.

V jaké výši dotace bude? Alespoň předpoklad? Proč bude Zelená úsporám pouze v Praze a IROP zase všude mimo Prahu? Díky

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz. V září 2015 bude vyhlášena výzva z IROP. Program SC 2.5 bude zaměřen na snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení.
Cílem je nákladově efektivním způsobem na základě přiměřené úrovně analýzy a hodnocení snížit energetickou náročnost bytových domů v sektoru bydlení na nákladově optimální úroveň a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie. Snížení energetické náročnosti povede k významnému snížení dodávané energie a konečné energetické spotřeby budov ve srovnání s dosavadní úrovní spotřeby. Kromě snížení emisí přinese realizace specifického cíle efekt zvyšování životní úrovně domácností snižováním nákladů na bydlení.
Podporovat se bude:
• Zateplení obvodového pláště, stěnových, střešních, stropních a podlahových konstrukcí, výměna a rekonstrukce oken a dveří za účelem snižování spotřeby energie zlepšením tepelných vlastností budov. Za stejným účelem budou financovány prvky pasivního vytápění a chlazení, stínění a instalace systémů řízeného větrání s rekuperací odpadního vzduchu.
• V oblasti zařízení pro vytápění nebo přípravu teplé vody bude podporována výměna zdroje tepla bytového domu pro vytápění, využívajícího pevná nebo tekutá fosilní paliva, za efektivní ekologicky šetrné zdroje; u objektů napojených na soustavu CZT podporovat, mimo komplexní zateplení budovy, výměnu předávací stanice včetně vyregulování nebo modernizaci celkové soustavy vytápění objektu; výměna zdroje tepla bytového domu pro přípravu teplé vody, využívajícího pevná nebo tekutá fosilní paliva, za efektivní, ekologicky šetrné zdroje. Stejně tak pořízení kondenzačních kotlů na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn a kryjící primárně energetické potřeby budov, kde jsou umístěny.
• Výměna rozvodů tepla a vody a instalace systémů měření a regulace otopné soustavy.
O dotaci budou moci žádat vlastníci bytových domů a společenství vlastníků bytových jednotek na budovy se 4 a více byty.
Výše dotace není dosud známa.
Hlavní město Praha je z hlediska čerpání z fondů EU v jiné situaci, než jsou ostatní kraje v ČR. Protože pražský region svou výkonností přesahuje průměr EU, jsou prostředky ze strukturálních fondů poskytovány na jiné aktivity, než je tomu ve zbytku republiky, a také jich je celkově méně.
Na Vaši otázku - proč bude Zelená úsporám pouze v Praze (myslíte zřejmě bytové jednotky), nedokážu odpovědět z důvodu neexistence informací v této oblasti.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Štekl* - EKIS Rožnov pod Radhoštěm tisk