Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.2.15 / dotaz č. 55370
Dobrý den,
řeším koncept domu před zahájením projektu pro stavební povolení, resp. realizační projektovou dokumentací. Dům patrový, sedlová střecha. Budu žádat NZÚ o dotace na NED.
Mám jasno ve zdroji tepla (TČ, vč.VZT s rekuperací), v obvodovém zdivu (PTH30+140mm Greywall), spodní deska izolovaná, výplně otvorů splňující parametry NZÚ. V čem se nemohu rozhodnout je zda zvolit nadkrokevní či podkrokevní skladbu izolace střechy. Nadkrokevní je technicky dokonalejší, méně robustnější, eliminuje montážní nedostatky (izolant, parotěs, apod.), nicméně je (díky PIR izolaci) výrazně dražší a výrobci ji kalkulují s přiznáním krovní konstrukce i celoplošného podbití v interiéru, což mě nevyhovuje. Pokud bych měl v rámci této dražší skladby posunout technologicky parotěs opět za interiérovou pohledovou kci (SDK), pak myslím, že už nemá smysl nákladnější nadkrokevní skladbu realizovat, protože nejbolestivější místo, provedení parotěsné izolace v interiéru, tak jako tak budu muset řešit. V tomto se nemohu rozhodnout a dovoluji si Vás požádat o doporučení, jakou cestou by jste mi doporučili se ubírat.
Děkuji
Dobrý den,
předpokládám, že prostor pod střechou bude vytápěný (v opačném případě by se zateploval strop). Pro zateplení střechy se dnes běžně navrhuje podkrokevní teplená izolace. Jako zateplovací materiál se většinou používá minerální vlna-vata. Tím ale dochází výraznému zmenšení užívaného prostoru. Stávající trend je navrhovat izolaci nadkrokevní, kde je větší prostor pro navýšení tloušťky izolace. Silnější izolace je často nutná pro splnění požadavků dotačních programů. Vzhledem k tomu, že uvažujete o dotaci, doporučuji nadkrokevní izolaci. Děkuji za dotaz