Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.2.15 / dotaz č. 55515
Dobrý den,
dne 11.2.2015 byla schválena PS novela zák. č. 406/2000 Sb.,předpokládáme její další schválení a platnost od 1.7.2015. Dotaz : Soukromý vlastník - firma s.r.o. pronajímá byty v BD (nad 1500m2).Bude mít povinnost dle této novely zpracovat PENB?
Bude mít také povinnost dle této novely zpracovat PENB obec či město, kteří vlastní bytové domy a pronajímají v nich byty?
Dobrý den,
zrušena bude, pokud novela projde senátem a podpisem prezidenta, pouze část - §7a odst. 1 písm. c) tedy jakási plošná povinnost pro bytové domy a administrativní budovy, kdy rozhodující byl způsob užívání (nad 50% podlahové plochy) nikoliv vlastník. Tato povinnost byla do zákona zakotvena aniž by byla explicitně uvedena v evropské směrnici, což bylo argumentem pozměňovacího návrhu, který byl schválen.
Povinnost tam nicméně byla z prostého důvodu a to je odpověď na Váš dotaz. Související a ta podstatná povinnost informovat kupujícího či nájemce o energetické náročnosti nemovitosti, do které investuje zrušena nebyla ani nebude, protože je přímo zakotvena v evropské směrnici.
Opět se tedy nerozlišuje, zda je vlastníkem bytového domu případně nebytových prostor veřejný nebo soukromý subjekt, ale rozhodující je okamžik podpisu kupní smlouvy resp. nájemní smlouvy, kdy je nutné mít PENB k dispozici. Podrobnosti viz §7a odst. 2 zákona. Stejně tak zůstává platit povinnost uvádění klasifikační třídy dodané energie v inzerci prodeje a pronájmů. V případě, že realitní kanceláři nebude PENB předán, je povinna do inzerce uvést třídu G a tím znehodnotit nabídku.

Podmínka PENB při pronájmu platí od 1.1.2016, ustanovení o možnosti nahradit PENB vyúčtováním v zákonu zůstává, nicméně bude se muset opět inzerovat třída G, což určitě stojí ekonomicky za to, pokud je dům v lepší kondici, investovat pár tisíc do certifikace.

S pozdravem
Ing. Jiří Cihlář
č. oprávnění MPO 0997





Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk