Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.15 / dotaz č. 55527
Prosím Vás o informaci, jak postupovat při převodu FVE při prodeji RD s fve na střeše tak, aby byly zachovány stejné výkupní ceny zeleného bonusu.
Dobrý den, to je velice důležitá otázka a odpověď na ní, byste si měli klást ještě před faktickým prodejem fotovoltaické střešní výrobny. Velice obecně lze říci, že zachovat dotované výkupní ceny nebo ceny vyplácené formou zelleného bonusu, a to i opakovaně. Každá fotovoltaická výrobna uvedená do provozu na základě energetického zákona, musí mít svého provozovatele. Provozovatel je mimo jiné i nositelem licence na výrobu elektrické energie, v konkrétní povolené výkonové výši, udělenou na 25 let. Současně má povinnosti pečovat o FVE, dodržovat bezpečností předpisy, termíny pravidelné údržby a opakování provozní revize, atd. Na druhou stranu pak za jeho péči dostává, nyní přes OTE, vyplácenou provozní dotační podporu.

Převod vlastnictví a z toho vyplývajících "požitků" (práv) však musí být vždy spojen s přechodem všech povinností (závazků), tedy i budoucích, které s přechodem vlastnictví na sebe nový provozovatel musí vzít.

Pro rychlý a nesporný přechod licence na nového vlastníka RD+FVE je důležité, aby byla fotovoltaická výrobna vyjmenovanou součástí předmětu kupní smlouvy, a vždy bych doporučoval, aby přílohou kupní smlouvy byla kopie stávající udělené licence, smlouva o připojení výrobny k distribuční soustavě, vhodný je i protokol o prvním paralelním připojení (pro případ ověření cenového ocenění znalcem). Kupující po přechodu vlastnictví k nemovitosti a FVE podají žádost o přechod vlastnictví, kde doloží Energetickému regulačnímu úřadu kromě nové žádosti i nabývací dokumenty, ze kterých musí být jasné, že došlo k převodu práv i povinností k výrobně.

Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Legislativa
tisk