Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.15 / dotaz č. 55546
Dobrý den,

mám dotaz ohledně stropní konstrukce bungalowu. Provádím stavbu zděné konstrukce z Porotherm T-profi. Střešní konstrukce bude provedena vazníky. Skladba stropu bude tedy následující :

- zavěšený SDK podhled na oc. konstrukci
- ALU parofolie lepená k OSB deskám a obvodovému zdivu
- OSB3 tl.8 mm (případně tl.12 PD)
- mezi a nad vazníky na OSB nafoukaná izolace (Supafil Loft) tl.400mm
- prostor půdy - část pochozí (záklop z prken - vzuchová mezera)

Mám dotaz právě na vložení OSB do této skladby. Úvaha je taková že OSB bude sloužit jako nosný prvek pro TI, aby nezatěžovala parofolii. Dále bude sloužit jako nosný prvek přímo pro parofolii a v neposlední řadě je to zlepšení difuzních vlastností celé konstrukce. Díky nalepení ALU folie na OSB s montáží zavěšeného SDK podhledu vznikne důležitá instalační a funkční vzduchová mezera. Jaký je prosím Váš názor na použití OSB? Použít tyto desky nebo je vynechat? Použít OSB desky tl.8 nebo tl.12 pero-drážka? Je vhodné použít ALU reflexní fólii pro vzduchovou mezeru nad SDK jen 5cm?

Předem Děkuji.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

OSB desky ve skladbě bych určitě ponechal. Foukaná izolace by vždy měla na něčem ležet a není vhodné, aby to byla fólie parozábrany na roštu sádrokartonu..
Skladba se může navrhnout jako difúzně otevřená s parobrzdou, nebo klasicky s parozábranou. Bezpečné řešení je vždy takové, které respektuje difúzní otevřenost konstrukce, tedy složení materiálů a vrstev odspoda nahoru bude mít klesající difúzní odpor. Jinými slovy, faktor difúzního odporu horních vrstev by měl nižší.
Osvědčená skladba s parozábranou je (odspodu) tak jak popisujete - sádrokartonový podhled na typový rošt – instalační dutina pro rozvody instalací (obvykle kolem 5 cm) – parotěsná fólie (např. s Al vrstvou a vysokou difúzní tloušťkou (Sd > 100 - 150) – OSB deska – foukaná izolace (nebo jakákoli jiná izolace) mezi pásnice – další vrstva izolace nad pásnice – pokud shora uzavírat, tak maximálně difúzně otevřenou deskou, např. na bázi dřevovlákna s faktorem difúzního odporu μ max. 5. Výhoda dřevovlákna – jeho měrná tepelná kapacita je 2 100 J.kg-1.K-1, tedy zlepší tepelnou stabilitu místnosti v letním období. Pokud použijete prkna na sraz, přispějí také k tepelné stabilitě a mezery mezi nimi umožní prostup vodní páry a izolace nebude uzavřená.
Pokud by se použila difúzně otevřená skladba bez fóliové parozábrany, musí být projektantem početně posouzena na kondenzaci. Na spodním líci konstrukce musí být minimálně parobrzda, což je obvykle deska typu OSB. Ty se používají jako parobrzdy v difúzně otevřených skladbách a parozábranu z fólie pak již nedáváme. Nemyslím, že je to zásadní úspora, takže se kloním k první variantě. Nicméně, pokud má OSB jako parobrzda fungovat, musí se použít spoj pero-drážka, spoje se tmelí a přelepují parotěsnou páskou. Rovněž OSB deska musí být kvalitní, což je problém poznat, protože vlastnosti různých výrobků se mohou lišit. Vzhledem k nasákavosti izolace z minerálních vláken, kterou použijete bych ale tyto spoje udělal i pod parozábranu, takže bych dal 12 mm pero – drážka.
Reflexní fólie nemusí být, spíše se vyplatí vyplnit instalační mezeru minerální vatou, zlepší to tepelně konstrukci.
Plánujete 400 mm izolace, což odpovídá normovým doporučením ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Ta stanovuje tři hodnoty pro stanovení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu.
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro strop pod nevytápěnou půdou 0,30 a doporučená je 0,20 (W/m2.K). Pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,15 až 0,10 (W/m2.K).
Tepelná vodivost Supafil Loft hodně závisí na objemové hmotnosti a výrobce udává dost velký rozptyl. Ale i při nejhorší hodnotě 0,045 W/m.K bude izolace odpovídat doporučení ČSN pro nízkoenergetické domy.
Porotherm T Profi 42,5 – U 0,17 je kvalitní zeď (stavíte asi nízkoenergetický dům), ale je úzká. Nastává tedy potřeba dobře vyřešit tepelné mosty, tedy tepelné vazby v místě složitějších detailů. Konkrétně u bungalovu se jedná o návaznost tepelné izolace stropu na obvodovou zeď. Zde se často podcení ukončení izolace v místě pozednice nebo věnce na kterém je uložen vazník střešní konstrukce. Řešení detailu musí zajistit dostatečnou izolaci především věnce a spojení izolací.
Stejně tak je potřeba dát pozor na případné prostupující svislé nosné konstrukce stropem. Špatné provedení těchto detailů se často projevuje vadami spojenými s kondenzací na povrchu.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk