Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.3.15 / dotaz č. 55955
Dobrý den,
mám dotaz ohledně měření tepla kaliometrem. Dle sdělení technika musí být čidlo kaliometru správně umístěno, aby probíhalo přesné měření. Pokud tomu tak není, je to v rozporu se Zákonem 318/2012 Sb. a můžeme toto reklamovat u investora-dodavatele topení?
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
po celou dobu měření kalorimetrem je třeba, aby okolní teplota byla stejná. Je snímána čtyřmi teplotními čidly umístěnými v místnosti v okolí kalorimetru. Tato čidla, stejně jako čidla uvnitř kalorimetru, jsou napojena na záznamovou jednotku a v požadovaném intervalu snímají a ukládají sledované teploty.

Dle Zákona č. 318/2002
§ 12 Přestupky..
…j) jako konečný uživatel neumožní instalaci, údržbu nebo kontrolu přístrojů regulujících dodávku tepelné energie konečným uživatelům podle § 7 odst. 4 písm. a).
Zákon č. 318/2012 Sb., kterým se mění znění zákona č. 406/2000 Sb., ukládá dotčeným subjektům v §7 odst. (4) písmene a) vybavit tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem. Tato povinnost měla být splněna do konce roku 2014. Problémem je, že tyto přístroje nejsou v zákoně nijak blíže specifikovány, neboť neexistuje prováděcí předpis, který by stanovil jejich parametry. Na základě těchto skutečností vznikají různé hypotézy o přístrojích, kterými by se dalo splnit tuto zákonnou povinnost.

Dle mého názoru bych určitě výše zmíněné u dodavatele topení reklamoval.

Pěkný den

Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis
Téma:  Legislativa
tisk