Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.15 / dotaz č. 56053
Dobrý den.
Uvažuji v blízké době o instalaci solárních panelů na střechu rodinného domku.Jelikož jsem takový ,že když něco chci musím o tom mít dostatečné informace obracím se na Vás, jako na nezávislou organizaci s dotazy,na Váš názor a doporučení.Jelikož to chci jako investici do budoucna,tak preferuji co největší účinnost a servisní nenáročnost,co největší optimalizaci cena výkon.Prodejci udávají různé veličiny které jsou pro mne tzv. španělskou vesnicí.

-Záleží na výrobci a konstrukci panelu(materiály,technické zpracování,záruky)
-monokryslalické nebo polykrystalické či jiné
-optimální Výkon max. (Pmax)
Napětí: max. V
Napětí naprázdno: V
Zkratový proud: A
Proud: max. (Imp) A
Max. napětí systému: A
Účinnost modulu: až Procentech ....
váha
Nevím co je údaj důležitý z hlediska kvality a účinnosti.
Vážený pane,

účinnost panelů každý výrobce uvádí. Pokud ne, snadno si ji spočtete. Stačí vydělit výkon panelu (např. 0,240 kWp) jeho plochou (např. 1,6 m2) - v tomto příkladu je účinnost panelu 15 %.
Pozor: někteří výrobci uvádí účinnost článků, ze kterých je panel složen. Účinnost článků je vždy o něco vyšší než účinnost panelu. Účinnost potřebujete jen proto, abyste zjistil, jak velkou plochu fotovoltaická elektrárna (FVE) zabere. Ostatní technické parametry (napětí, proud aj.) jsou důležité jen z hlediska návrhu konkrétní FVE.

Panely s nižší účinností zabírají při stejném výkonu větší plochu. Produkce panelu závisí na jeho výkonu, ne na ploše. Takže dva panely s výkonem např. 250 Wp budou mít zhruba stejnou výrobu, bez ohledu na to který je větší a který menší. Poměr cena/výkon tedy účinností příliš nesouvisí.

Pro FVE na rodinném domku můžete uvažovat výnos 800 až 1000 kWh/kWp ročně. To platí pro panely se sklonem 20 až 45°, s jižní orientací, v podmínkách ČR. Výsledná cena kWh z FVE je okolo 2,5 Kč/kWh. Jde o cenu bez DPH. Pro FVE na střeše rodinného domu můžete využít sazbu DPH 14 %, pro jiné umístění je to 21 %.

O kvalitě panelů vám technické údaje neřeknou nic. Zde záleží na technologii výroby, kvalitě kontroly u výrobce atd. Většina výrobců dává záruky na pokles výkonu po 10, 20 nebo 25 letech. V praxi tento pokles zjistíte jen tak, že panel odvezete do zkušebny, dělá se to tedy zřídka. Měřit účinnost panelu na střeše se dá jen orientačně - chyba měření je příliš velká. Doporučuji tedy prověřit reference daného výrobce. Obecně panuje menší důvěra k "no-name" panelům oproti výrobkům zavedených evropských firem. Případnou reklamaci budete uplatňovat u dodavatele, nikoli výrobce. Životnost dodavatelských firem je obvykle dosti krátká. Naštěstí případné závady se projeví okamžitě; reklamace po 15 letech bude u většiny dodavatelů problematická.

Doporučuji tedy zeptat se potenciálního dodavatele na reference a dvě z nich náhodně prověřit, nejlépe osobně. Než investujete cca čtvrt milionu Kč do FVE s výkonem 5 kWp, je dobré obětovat den na osobní návštěvu místa, kde firma již něco montovala a zeptat se na zkušenosti s kvalitou, termíny, atd.

Další informace najdete třeba zde:
http://fotovoltaika.ekowatt.cz/

Přeji slunné dny!
K. Srdečný