Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.15 / dotaz č. 56059
Dobrý den,
obracím se na Vás s žádostí o technickou radu. Vím, že máte s průkazy mnohé zkušenosti a mohli by jste mi poradit.
Zpracovávám PENB pro rodinný dům s poloviny minulého století a mám problém s tím, jak určit součinitele prostupu tepla jednotlivých konstrukcí (snad s vyjímkou oken, dveří a obvodových zdí, o kterých si byla majitelka jistá, že jsou z plných cihel). Problém je se skladbami stropů a podlah, které majitelka nezná a dokumentace neexistuje. Chci se zeptat, jakým způsobem v takových případech postupujete, když není známa skladba a v případě podlahy ani tloušťka. Předem velmi děkuji.
Dobrý den,
problém s nedostupnými podklady je obecného charakteru a není to při zpracování průkazu energetické náročnosti (PENB) řídký jev. Energetický specialista je povinnen dle zákona 406/2000 Sb. zpracovat PENB objektivně, správně a úplně. V opačném případě se dle paragrafu § 12a zákona 406/2000 Sb. dopouští správního deliktu, za který mu hrozí postih až 5 mil. Kč. Aby byl PENB správně, musí vstupní hodnoty vstupující do PENB odpovídat projektu (např. u novostavby) nebo skutečnému stavu objektu (např. u PENB pro prodej a pronájem). Pokud není k posuzovanému objektu odpovídající projektová dokumentace, máme obecně 2 možnosti:

1) destruktivní metoda
2) nedestruktivní metoda

Dle bodu 1 je možné provést sondy do konstrukcí a zjistit skutečnou skladbu. Ne vždy je ale možné destruktivní sondy z různých důvodů provést. Pak nezbývá energetickému specialistovi, než vyvinout maximální úsilí ke správnému odhadu skladby a jejího součinitele prostupu tepla. Je možné konzultovat s pamětníkem výstavby. Je možné studovat dostupnou literaturu, kde je možné zjistit jaké konstrukce se v době výstavby obvykle realizovaly (stavební tabulky, publikace ČEA apod.). V krajním případě je také možné odhadnout součinitel prostupu tepla konstrukce na úrovni legislativního či normového požadavku, který byl platný v době výstavby.

Pro inspiraci je také možné uvést dotační program Nová Zelená úsporám. Tento program ve svém metodickém pokynu stanovuje např. pro podlahy typické hodnoty součinitele prostupu tepla v případě, že nevíme přesnou skladbu.

S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk