Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.15 / dotaz č. 56085
Dobrý den,
firma nabízející naší obci veřejné osvětlení s technologií LED uvádí ve svých ekonomických propočtech průměrnou dobu svícení 8 hodin denně. Je tato hodnota správná?
Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,
uvedená průměrná denní doba svícení 8 hod. představuje roční dobu svitu 8 x 365 = 2920 hod./rok.

Literatura a zkušenosti z energetických auditů uvádějí průměrnou roční dobu svitu veřejného osvětlení s celonočním provozem v rozmezí 4000 až 4200 hod./rok. V zimních měsících bývá průměrná denní doba svitu až cca 16 hod., v letních měsících naopak něco málo přes 6 hod. Průměrná denní hodnota vychází tedy cca 4100 / 365 = 11,2 hod./den.

Není uvedeno, zda je uvažováno vypínání soustavy VO v nočních hodinách. Aby bylo dosaženo průměrné denní doby svitu VO v délce 8 hod., musela by být osvětlovací soustava v noci vypínána na cca 3 hod. (11,2 - 8 = 3,2 hod.).

Doba svitu VO závisí na způsobu a nastavení jeho spínání. Přesnou dobu provozu zjistíte pouze měřením (instalací tzv. "motohodin" atp.) popř. orientačním výpočtem, pokud znáte instalovaný příkon osvětlovací soustavy (vč. předřadníků atp.) a roční vyúčtování spotřeby elektřiny na provoz VO.


Za EKIS Český Krumlov
M. Škopek
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Martin Škopek* - EKIS Český Krumlov
Téma:  Osvětlení
tisk