Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.4.15 / dotaz č. 56261
Dobrý den.
V loňském roce jsme si nechali postavit nízkoenergetický RD. Ohřev TUV a vytápění je realizováno plynovým kotlem. V domě jsou instalována krbová kamna. Bylo by možné na tuto stavbu požádat o dotace z programu "Nová zelená úsporám" vyhlášeného v roce 2015? Děkuji za odpověď
Dobrý den,
dle aktuálně vydaných podmínek NZÚ máte možnost pro Váš rodinný dům žádat pouze o dotaci na instalaci solárních termických systémů. Zde mohou být podpořeny instalace systémů do dokončených rodinných domů i do novostaveb rodinných domů (včetně rozestavěných). Podporovány jsou systémy na přípravu teplé vody (podoblast podpory C.3.1) a systémy na přípravu teplé vody a přitápění (podoblast podpory C.3.2). Výše podpory je 35 000 Kč pro solární systém na přípravu teplé vody a 50 000 Kč pro solární systém na přípravu teplé vody a přitápění.
Určitě nemůžete žádat o dotaci na zateplování objektu. Podpora v této oblasti totiž může být poskytnuta pouze na podporovaná opatření realizovaná na budovách, které byly schváleny k užívání před 1. 7. 2007. Také nemáte nárok na dotaci na změnu zdroje v případě, že současným zdrojem energie je plyn. V této oblasti podpory je podporována výměna původních hlavních zdrojů tepla na vytápění na tuhá fosilní paliva nedosahujících parametrů pro 3. emisní třídu a zdrojů na vyjmenovaná kapalná fosilní paliva za efektivní, ekologicky šetrné zdroje. Dále je podporována výměna elektrického vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla na vytápění za systém s tepelným čerpadlem.
Podrobnosti k dotaci NZÚ 2015 pro rodinné domy se můžete dočíst zde: http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/2-vyzva-rodinne-domy/zavazne-pokyny-pro-rodinne-domy/
Pokud byste měl zájem o nějaké placené služby NZÚ (projekty, posudky), můžete se obrátit na mé kolegy z Atelieru DEK (www.atelier-dek.cz).
S přáním hezkého dne
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor tisk