Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.4.15 / dotaz č. 56380
Dobrý den, poradíte, prosím, co dělat, když v několikasekundových intervalech bliká úsporná zářivka v kuchyni, i když je spínač v poloze zhasnuto? Odhaduji, že se někde ve vedení indukuje proud (byt je z roku cca 1990).
Považuji za environmentální problém, pokud totiž do té zářivky jde opakovaně v několikasekundových intervalech proud (i když je "zhasnuto"), tak mám za to, že se brzy vyplýtvají ony desetitisíce až milióny spínacích cyklů, takže zářivka brzy odejde. Děkuji za odpověď (co dělat s blikáním a zda se zkracuje životnost).
Vážený pane,
blikáním se nejen zkracuje životnost zářivky, ale roste i spotřeba elektřiny, protože během startu zářivka spotřebovává více elektřiny.
Doporučuji prověřit elektroinstalaci, nechat ji případně proměřit specialistou. V první řadě můžete vyměnit vypínač, závada může být právě zde. Jinou příčinou může být vámi zmiňované indukované napětí ve vodiči, což se může projevit i dalšími poruchami, může to být docela nebezpečné. Z tohoto důvodu doporučuji kontrolu elektrorozvodů neodkládat.
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Osvětlení
tisk