Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.15 / dotaz č. 56409
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu, jak mohu zateplit koupelnu v činžovním domě. Zdi koupelny jsou vyzděny z plné cihly, síla zdi je 15cm. Zdi sousedí s nevytápěnou chodbou v domě - teplota v chodbě v zimě se drží kolem 5 stupňů. Jednu stranu zdi koupeny musím zateplit zevnitř, protože zvenku jsou instalace plynu elektro atd. Stejný problém je s pokojem kde je zeď silná 30cm také plná cihla a sousedí také s nevytápěnou chodbou. Tuto zeď bych zateploval z venku. Prosím poraďte jaký materiál zvolit. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.

Jedná se o konstrukci mezi vytápěným a nevytápěným prostorem a současné zdivo z plných cihel tloušťky 15 cm a 30 cm je z pohledu normativních požadavků nevyhovující. Obecné doporučení pro jakékoli zateplování je. vložit tepelnou izolaci z vnější, tedy chladné strany. V daném případě lze jistě připustit i zateplení zevnitř, které má nevýhodu ve zmenšení užitné plochy v místnosti a v riziku kondenzace mezi tepelnou izolací a původní stěnou. Protože se však jedná o vnitřní prostor budovy, není zde rozdíl teplot tak velký, jako k exteriéru. Při uvedené teplotě v chodbě je to v případě koupelny cca 15 až 19°C.
Horší skutečností je, že zateplením v ploše stěny se sice dosáhne lepších tepelně izolačních vlastností, ale v rozích zůstane tepelný most. Pokud je hlavním důvodem problém s kondenzací vlhkosti a plísní, ta se právě projevuje v rozích a koutech, nejčastěji u stropu a podlahy. Aby se omezil negativní vliv tepelného mostu, bylo by zapotřebí tepelnou izolaci přetáhnout od zateplované stěny i na navazující konstrukce kolmých zdí a stropu. Přesah podle povahy a tvaru návazností zdí by měl být kolem jednoho metru.
Z hlediska materiálu izolace lze z vnější strany použít následující s uvedením kladů a záporů:
Pěnový polystyrén – je méně paropropustný (koupelnu je potřeba řádně větrat), ale jedná se o levnější variantu s tím, že by se jako povrchová úprava provedla tenkovrstvá stěrková omítka s výztužnou skelnou sítí. Pokud je chodba požární únikovou cestou, je potřeba použít desky z minerální vaty. Minerální deska Multipor – použití obdobně jako EPS, výhoda je nízký faktor difúzního odporu.
Zevnitř lze použít Multipor a EPS, minerální vatu bez použití parozábrany lze vyloučit.. Pro vnitřní zateplení jsou k dispozicí i tepelně izolační materiály, které se vyznačují tím, že jsou kapilárně aktivní a jsou schopny vlhkost, která v nich kondenzuje zadržet a vyvádět ven později, kdy vlhkost v interiéru je nižší. Sem patří například desky PURA firmy Redstone, nebo systémy vnitřního zateplení Zerotherm. Ve Vašem případě by se jednalo o vhodnou variantu vnitřního zateplení, především v pokoji, cena je však vyšší.
U koupelny i pokoje je variantou vložení tepelné izolace EPS mezi stávající zeď a novou přizdívku z příčkovek Ytong v tloušťce 5 až 7,5 cm podle stability. Nevýhodou přizdívky je přitížení stropu a praskání přizdívky ve spárách vazby. U koupelny, kde bude keramický obklad, to nevadí.
K tloušťce tepelné izolace - vychází se z požadavků současné platné normy ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky. Ta stanovuje tři hodnoty pro stanovení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé obálkové konstrukce domu, i pro vnitřní stěny. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).
Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro stěnu vnitřní z vytápěného k nevytápěnému prostoru 0,60, doporučená 0,40 (W/m2.K) a pro nízkoenergetickou výstavbu je U 0,30 až 0,20 (W/m2.K). Doporučil bych dostat se na hodnotu 0,40 (W/m2.K), tedy doporučení. Tomu odpovídá tloušťka izolantu s tepelnou vodivostí v rozmezí 0,039 až 0,045 (cca pro výše jmenované materiály) v tloušťce 6 až 8 cm pro pokoj a na tenčí příčku minimálně 8, spíše 10 cm, například pro Multipor. Přetažení na navazující stěny by postačilo v tloušťce 6 cm.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk